Crveni luk je odličan za zdravlje, ali ponekad može biti loš za probavu: Uz ovaj trik ćete ga moći bezbrižno jesti

Lifestyle 17. pro 202406:55 0 komentara
crveni luk
Pixabay

Crveni luk može biti teško probavljiv, posebno zbog sadržaja fruktoze i vlakana, što kod nekih ljudi može uzrokovati plinove, nadutost i nelagodu u trbuhu.

Crveni luk sadrži prirodne spojeve poput tiosulfata, koji mogu iritirati želudac, posebno kod ljudi s osjetljivim želucem ili probavnim problemima, navodi Danas.rs.

Međutim postoji nekoliko načina uz koje će vam biti lakše probaviti crveni luk:

Kuhanje

Kuhanje, prženje ili pečenje luka može ga učiniti lakšim za probavu. Toplinska obrada razgrađuje određene složene šećere i vlakna koja mogu uzrokovati nadutost.

Namakanje u vodi

Crveni luk prije upotrebe možete narezati i potopiti u vodu na 10-15 minuta, čime se može smanjiti količina gorkih spojeva i fruktoze.

Bijeli i ljubičasti luk

Iako crveni luk može biti izazovan za probavu, bijeli i ljubičasti luk sadrže manje fruktoze i često su lakše probavljivi od crvenog.

Smanjite količinu

Ako primijetite da vam crveni luk izaziva nelagodu, možete smanjiti količinu koju konzumirate ili ga kombinirati s drugim namirnicama koje su lakše probavljive, poput kuhanog krumpira ili riže.

Također, postepeno povećavajte količinu luka u prehrani kako biste svom probavnom sustavom dali vremena da se prilagodi.

Fermentacija

Ako imate problema s možete probati fermentirane proizvode poput kimchija ili kiselih krastavaca, koji mogu biti lakše probavljivi, a još uvijek sadrže okus luka.

Ako imate ozbiljnih problema s probavom luka ili bilo kojeg drugog povrća, savjetuje se da se obratite liječniku ili dijetetičaru kako biste odredili najbolje načine za poboljšanje probave, jer je luk toliko dobar za zdravlje da ga ne biste trebali izbaciti iz upotrebe.

Zdravstvene prednosti

Crveni luk sadrži antioksidanse i komponente koje mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti, boriti se protiv upala i smanjiti razinu triglicerida i kolesterola.

Sadrži veliku količinu kvercetina, flavonoidnog antioksidansa i protuupalnog sredstva koje može pomoći u snižavanju visokog krvnog tlaka.

Mala studija iz 2015. na 70 osoba s prekomjernom tjelesnom težinom i hipertenzijom sugerira da bi dnevni unos 162 mg ekstrakta luka bogatog kvercetinom mogao značajno smanjiti sistolički krvni tlak za 3,6 milimetara žive.

Također, mala studija iz 2014. na 54 žene s policističnim jajnicima otkrila je da je konzumacija 80-120 g sirovog luka dnevno tijekom 8 tjedana snizila ukupni kolesterol i LDL (loš) kolesterol.

Međutim, potrebna su dodatna istraživanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!