Evo koji je najnezdraviji, a koji najzdraviji način pripreme jaja

Lifestyle 16. tra 202407:02 1 komentar
Pixabay/Ilustracija

Jeste li ste se nekada zapitali koji je najzdraviji način pripreme jaja? Kada pomisle na doručak, mnogi pomisle na jaja, pripremljena na bilo koji način. Ovo ima smisla jer su jaja odličan izvor hranljivih tvari potrebnih tijelu, a također se lako pripremaju.

Da biste izvukli najbolje od jaja, trebalo bi paziti kako ih pripremate. Iako ne postoji pogrešan način pripreme jaja, neke metode nisu zdrave kao druge.

Mnogi dijetetičari i nutricionisti kažu da je najnezdraviji način pripreme jaja prženje na puno ulja i na jakoj vatri.

Sirova jaja su najopasnija, sirovi bjelanjak se teže probavlja. Uz to, postoji velika mogućnost trovanja salmonelom. Najbolji izbor pripreme su poširana ili kuhana jaja.

Pečenjem unosimo veću količinu nepotrebne masnoće, ali je tijekom pripreme dovoljno četkicom premazati tavu uljem da bi se dobio niskokalorični obrok. S malo masti, korištenje vitamina A, D i E iz jaja je veće, prenosi Danas.rs.

Ako pržite jaja na maslacu, možda ćete negirati neke od zdravstvenih prednosti jaja. Jaja su prirodno bogata proteinima i malo zasićenih masti, ali čim dodate maslac u mješavinu, zasićene masti u vašem jelu se povećavaju. Ovo je nešto što ne želimo, pošto je prekomjerna zasićena masnoća u prehrani usko povezana sa srčanim oboljenjima.

Kako najbolje pripremiti jaja?

“Priprema jaja s minimalnim sadržajem masti ili korištenje nezasićenih masti kao što su maslinovo ulje ili ulje avokada su zdravije alternative. Tvrdo kuhana ili poširana jaja su način za pripremu jaja bez potrebe za dodatnom masnoćom“, kaže dijetetičar.

Osim kako ih kuhate, važno je i s čime jedete jaja.

“Poslužite jaja s porcijom povrća za dodatne hranljive materije i vlakna, savjetuje Yahoo!Style.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare