Evo što šalica kave radi tijelu iz minute u minutu. Nakon sat vremena osjetit ćete prvu nuspojavu

Lifestyle 28. svi 202408:10 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Za mnoge od nas jutarnja kava je svakodnevni ritual. Jeste li se ikada zapitali što se u vašem tijelu događa nakon prvog gutljaja? Daily Mail pokušao je naći odgovor na to pitanje.

U prvih deset minuta

Kava počinje djelovati već deset minuta nakon prvog gutljaja. Dr. Duan Melor iz British Dietetic Association tvrdi da to ovisi od toga koliko brzo se kofein apsorbira u krvotok u dijelovima probavnog sustava.

„Nakon ispijanja kave, kofein će se početi pojavljivati u krvi otprilike nakon deset minuta. Neki apsorbiraju manje količine kofeina kroz usta i želudac, ali većina apsorpcije događa se u prvom dijelu crijeva“, objasnila je.

Nakon što se kofein iz kave apsorbira, osetit ćete onaj značajni porast energije koji će spriječiti da se osjećamo umorno i učini nas budnijima.

Nakon 20 minuta

„Kofein, koji blokira adenozinske receptore u tijelu, ne potiče samo budnost. Smatra i da izaziva porast krvnog tlaka otprilike pola sata od ispijanja kave, a efekti se mogu vidjeti i do četiri sata kasnije“, kaže dr Melor.

Ovaj skok krvnog tlaka uzrokovan je kofeinom koji uzrokuje sužavanje krvnih žila, što posljedično povećava broj otkucaja srca. Iako privremeno, ispijanje više od četiri šalice kafe dnevno može dugoročno povećati vaš krvni tlak.

Nakon 45 minuta

Efekti kofeina na tijelo dosežu vrhunac nakon 45 minuta. Stimulativni efekt kave, ubrzanje otkucaja srca i osjećaj da imate više energije, poboljšavaju koncentraciju i pamćenje. Ali, ispijanje previše kave može imati i štetne efekte.

Previše kofeina može nas učiniti nervoznima ili anksioznima. Smjernice Nacionalne zdravstvene organzacije Velike Britanije kažu da je oko 400 miligrama kofeina dnevno sigurno za odrasle, što je ekvivalent četiri obične šalice kave. Trudnicama se savjetuje da konzumiraju oko polovice toga, dok je preporučena granica za tinejdžere oko 100 miligrama.

Nakon 60 minuta

Nakon što krene stimulirajući učinak kofeina, možete primijetiti i neželjenu nuspojavu.

„Kad se kofein pojavi u krvi, osjetit ćete diuretički učinak kave. To znači da kava može izazvati potrebu za mokrenjem. Kada pijete kavu, kofein u piću inhibira proizvodnju antidiuretičkog hormona ili ADH-a, koji obično pomaže u regulaciji količine vode u vašem tijelu. To uzrokuje da bubrezi ne apsorbiraju vodu i povećava količinu mokraće“, tvrdi dr. Melor.

Ali, osim na mokrenje, kava može potaknuti e i na obavljanje velike nužde. Istraživanja su pokazala da kava može aktivirati kontrakcije u debelom crijevu i unutarnjim mišićima. Studija iz 1998. pokazuje da kofein čini debelo crijevo 60 posto aktivnijim od vode. Te kontrakcije u debelom crijevu guraju sadržaj prema rektumu.

Nakon 90 minuta i više

Vrijeme koje je potrebno da se kofein metabolizira, razlikuje se od osobe do osobe. Ali, za većinu ljudi, sat ili dva nakon prvog gutljaja kave, efekti stimulacije počinju nestajati, kao i diuretski efekti, prema dr. Melor. To može uzrokovati osjećaj umora, anksioznosti i slabu koncentraciju.

Međutim, samo zato što osjećate pad razine kofeina, ne znači da je on u potpunosti napustio vaš organizam.

„Kod većine ljudi, količina kofeina padne za otprilike polovicu nakon šest sati jer se metabolizira u jetri. Iako se može činiti da efekti nestaju nakon sat ili dva, i dalje će biti dosta kofeina u vašem sustavu“, napomenula je dr. Melor.

Kao rezultat toga, kofein se može zadržati u vašem tijelu i do 12 sati, tvrde istraživači u organizaciji Sleep Foundation. Dodaju da mnogi stručnjaci za spavanje preporučuju izbjegavanje kofeina najmanje osam sati prije spavanja kako vam ne bi ometao san, što znači da je najbolje izbegavati kavu kao popodnevno piće.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!