Uginula je dubrovačka mačka Anastazija

Lifestyle 20. tra 202308:19 0 komentara
Grgo Jelavic/PIXSELL

Vjerojatno najpoznatija dubrovačka mačka ili kako joj na službenoj stranici na Facebooku vole tepati - najpoznatija Dubrovkinja na svijetu, uginula je na koncu ipak na toplom, okružena ljudima koji je vole.

Od kneginje Anastazije, najpoznatije dubrovačke mačke, koja je na noge dignula pola Hrvatske nakon što su gradske vlasti uklonile stiliziranu kućicu u kojoj je boravila podno zidina, unatoč brojnim potpisima i apelima građana da se uličnoj mački dozvoli boravak.

Zbog svega toga postala je turistička atrakcija i dok je još spavala na mramoru Kneževog dvora, stranci i domaći rado su se fotografirali s njom i upućivali Gradu kritike što uskraćuju zaklon umiljatoj maci.

Premda je prošle godine, upravo zbog toga što nije imala adekvatan smještaj i zbog godina više nije mogla spavati na ulici, sklonjena i o njoj je brigu preuzela veterinarka. Nažalost, godine i život na ulici nose svoje i Anastazija je oboljela. Prije nekoliko dana je operirana od karcinoma, no pojavile su se metastaze i nije se za nju moglo ništa više napraviti.

Grgo Jelavic/PIXSELL

Od Kneginje Anastazije, simbola borbe za sve izgubljene ulične četvernožne duše, oprostili su se na službenoj stranici:

“Naša najdraža Anastazija,

Nismo ni slutili da ćemo ti danas pisati oproštajno pismo povodom tvog odlaska u “zauvijek dom”, onaj nebeski.

Svatko tko je upoznao Anastaziju znao je da se ona ne predaje lako, ali starost i bolest čine svoje…

Draga Anastazija, borila si se tvrdoglavo i hrabro do kraja, kao što si uvijek i činila u svom mačjem životu, a taj život nije bio ni lak, ni običan.

Ni Dubrovnik, a ni sav svijet ne pamte takvu storiju o jednoj mački. Od dubrovačke ulične mačke postala si svjetski poznata maca sa naslovnica.

Svi su pisali samo o tebi i tvojoj kućici…o jednoj maloj kućici za staru gospođu mačku koja je eto smetala kulturnom spomeniku. Podigla si mačju revoluciju i prašinu u ovom gradu podno Srđa. Otkrila si puno toga ispod prašine i ujedinila mačja i ljudska srca u borbi za dostojanstven život uličnih mačaka u ovom gradu.

Falit ćeš svojim ljudima koji su vazda bili uz tebe, a i mnogima koji su čuli priču o tebi i sretali te u điru. Tvoje mjesto u trijemu Dvora je prazno, tvoja nesuđena kućica je prazna i tvoj ljudski dom u kojem si uživala pred kraj života je prazan.

Velika je praznina ostala iza tebe.

Već za života si ušla u legendu i ostat ćeš zapamćena u povijesti ovoga Grada i miritala bi spomenik! Jes, spomenik! Nevjerojatno je koliko je jedna mačka napravila promocije za naš grad, ali neki nikad to neće shvatiti…

Na stranu sva tvoja slava i postignuća, tvojim ljudima ćeš faliti beskrajno samo ti i tvoja neponovljiva osobnost i ljepota. Slomljena srca tvojih najbližih su te otpratila na počinak. Na lijepom si mjestu. Među cvijećem.

Već si u Mačjem Raju, vječnoj kućici po mjeri svake mačke. Srest ćemo se opet! Adijo Anastazija! Zauvijek ćeš biti u našim srcima, tvoji ljudi.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!