FOTO / Reklama za poljske Maldive: “Osjećat ćete se kao u Hrvatskoj”

Lifestyle 14. svi 202420:40 0 komentara
Pexels / Ilustracija

Nekad je ondje bio kamenolom, a danas su to poljski Maldivi, a domaće agencije ga reklamiraju kao mjesto gdje će se "posjetitelji osjećati kao u Hrvatskoj".

Jeste li znali da Poljska ima Maldive? Radi se o parku na jugu Poljske, gdje je nekada bio kamenolom.

Danas jezero neobične boje i drvena šetnica daju parku dojam svojevrsnog tropskog mjesta. Riječ je o parku Gródek koji se nalazi u blizini mjesta Jaworzno kod Katowica na jugu zemlje, inače nedaleko od granice s Češkom i Slovačkom, prenosi Punkufer.hr.

Kamenolom je radio više od sto godina, ali je devedesetih godina prošlog stoljeća zatvoren. Unatoč industrijskom podrijetlu, park obiluje raznolikim prirodnim staništima, livadama, močvarama, šumama, a područje je prepuno atraktivnih vidikovaca do kojih vode šetnice. Dva tirkizna jezera ili rezervoari vode u bivšim kamenolomima zovu se Wydra i Orka.

Jezero Wydra s drvenom šetnicom najfotografiraniji je dio parka, ali sasvim sigurno – i najfotogeničniji. Barem u toplijem dijelu godine kada Sunce izvuče njegovu tirkiznu boju – nije toliko egzotično za oblačnoga vremena ili zimi.

View this post on Instagram

A post shared by Dawid (@fotodd21)

Agencije koje organiziraju posjet Poljskim Maldivima, bilo nam je zgodno, iako ih promoviraju pod ovim imenom, na poljskim stranicama posjetiteljima obećavaju da će se “osjećati kao u Hrvatskoj”.

Na dnu – dva bagera

Druga akumulacija, Orka, duboka je 18,5 metara i ne može joj se pristupiti osim u – ronilačkom odijelu. Lokacija je posebno zanimljiva jer se roni u nekadašnjem kamenolomu, a na dnu su još uvijek potopljeni brod i – dva bagera.

Poljski Maldivi ipak bi vas mogli razočarati ako tražite išta više od šetnje ili piknika s dobrim pogledom. Naime, u parku nema ničega, možda tek sladoledar na parkingu na vrhuncu sezone. Ali odlična su ideja za poludnevni izlet u prirodu iz Krakowa ili Katowica.

Do parka Gródek možete doći vlakom ili osobnim automobilom, pa nađete li se na jugu Poljske, razmislite o predahu od kulture i povijesti uz šetnju ovim zanimljivim parkom koji će vas osvojiti svojim prizorima i bojama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!