Je li jedno pivo dnevno previše? Evo što na to pitanje kažu studije

Lifestyle 23. svi 202408:38 0 komentara
Pexels

Vara se onaj tko misli da je "pivski trbuh" jedina posljedica prekomjerne konzumacije piva.

To piše u prilogu Focus Online o pivu i količini alkohola koja se dnevno smije unijeti u ljudski organizam.

“Ne postoji, to je znanstveno dokazano. Nijedna količina alkohola, koliko god mala bila, nije bezopasna.

Svjetska zdravstvena organizacija i razne studije odavno su pokazale koliko konzumacija alkohola može biti štetna. To se također odnosi i na naviku svakodnevnog ispijanja piva.”

Ograničenje dnevne konzumacije

Njemački centar za probleme ovisnosti stoga preporučuje ograničavanje dnevne konzumacije na određene količine. Niskorizično konzumiranje alkohola stoga uključuje sljedeće smjernice za žene i muškarce: Nemojte piti alkohol barem dva dana u tjednu.

Žene: Ne više od 12 grama alkohola dnevno ili oko 60 grama alkohola tjedno uz dva dana bez alkohola.

Muškarci: Ne više od 24 grama alkohola dnevno ili oko 120 grama alkohola tjedno uz dva dana bez alkohola.

Svakodnevno pijenje piva može imati i zdravstvene posljedice.

Prema istraživanju iz 2019., pivo s visokim udjelom hmelja također bi moglo pomoći u smanjenju upale u središnjem živčanom sustavu (neuroupala).

Studija iz 2017. godine ipak je došla do drugačijih rezultata. Barem se ne može pronaći zaštitni učinak na percepciju ako se pije manje nego redovito.

Oštećenje bubrega

Pivo vrši pritisak na bubrege na nekoliko načina. Ako pijete pivo svaki dan, vaši su bubrezi posebno ugroženi.

Također postoji rizik od povišenog krvnog tlaka zbog redovite konzumacije alkohola. Prema Nacionalnoj zakladi za bubrege, to zauzvrat može izazvati bolest bubrega.

Većina ljudi zna jednu posljedicu: pijenje piva svaki dan može vas udebljati. Malo pivo (0,33 litre) donosi vam prosječno oko 150 kalorija (kcal).

Međutim, prema studiji iz 2017. godine, čak i umjerena konzumacija alkohola može potaknuti vaš apetit.

Može vas držati sitima kraće vrijeme nakon obroka. Također ima sposobnost stimuliranja centra za nagrađivanje hrane u mozgu.

Kako ne bi prekoračile dnevne količine alkohola, žene bi trebale popiti najviše jednu malu čašicu (250 mililitara), a muškarci najviše dvije male čašice piva (500 mililitara) s pet posto alkohola.

Općenito, stručnjaci savjetuju da ne pijete više od 500 mililitara piva dnevno.

Ako se toga ne pridržavate, morate očekivati ​​sljedeće alarmne signale od svog tijela. Oni mogu početi već od 0,1 promila.

Za usporedbu: prema alkoholnom kalkulatoru, 35-godišnjak visok 1,80 metara i težak 80 kilograma već nakon jednog piva (0,5 litara) dostiže 0,33 alkohola.

Moguće pozitivne posljedice svakodnevnog pijenja piva

Prema studiji od 15. lipnja 2022., pivo navodno ima pozitivan učinak na crijevnu floru. Istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry, provedeno je tijekom četiri tjedna na 19 zdravih muškaraca.

Bili su podijeljeni u dvije grupe i svaki dan su morali popiti jedno pivo (325 mililitara). Studija sugerira da bi umjerena konzumacija mogla povećati raznolikost crijevnih bakterija, a time i zdravlje crijeva.

Pokazali su to testirani uzorci krvi i stolice prikupljeni prije i nakon eksperimenta, kao i analiza bakterija u crijevima, prenosi Fenix.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!