Je li tjestenina nezdrava ili je samo pripremamo pogrešno?

Lifestyle 23. velj 202407:05 0 komentara
Shutterstock / Ilustracija

Tjestenina je dugo bila glavna namirnica na stolovima širom svijeta, omiljena zbog svoje praktičnosti i ugodnog okusa. No, često je se karakterizira kao loš ugljikohidrat kojeg treba izbjegavati. Međutim, je li tjestenina doista tako loša kao što se ponekad misli ili postoje suptilne razlike u njenom nutritivnom sastavu i tehnikama kuhanja koje smo propustili? Evo nekoliko argumenata koji će nam pomoći da utvrdimo pravi razlog zbog kojeg je tjestenina došla na loš glas.

Tjestenina se povezana s ugljikohidratima, pa mnogi ljudi jedenje tjestenine onda povezuju s osjećajem krivnje i grižnje savjesti. Međutim, tjestenina je prihvatljiva namirnica u dobro uravnoteženoj prehrani. Umjerena konzumacija tjestenine može pomoći u regulaciji unosa masti i šećera, bez da se grizete kako ćete se od tjestenine udebljati.

Vrijeme je da se razbije mit o tome da je tjestenina nezdrava namirnica i da počnete uživati u njoj kao u nutritivno bogatom prilogu jelima.

Razumijevanje nutritivnog sastava tjestenine ključno je za donošenje informiranih prehrambenih izbora. Tradicionalna tjestenina, napravljena od bijelog brašna, nudi mješavinu ugljikohidrata i proteina. Ipak, tržište sada nudi mnoštvo alternativa, od tjestenine od cjelovitog zrna pšenice do tjestenine od slanutka, od kojih svaka ima svoj nutritivni profil. Dok čimbenici poput okusa i teksture utječu na izbor, svijest o mogućnostima omogućuje veću fleksibilnost u prehrani i prilagodbu, piše Times of India.

Ključ uživanja u tjestenini, uz održavanje uravnotežene prehrane, leži u kontroli porcija i metodama pripreme. Pridržavajući se preporučenih veličina serviranja i uključivanjem povrća bogatog vlaknima i nemasnih proteina, jela od tjestenine mogu se pretvoriti u hranjive obroke. Balansiranje okusa i tekstura osigurava zadovoljavajuće iskustvo objedovanja bez ugrožavanja zdravstvenih ciljeva. Ne radi se o potpunom izbjegavanju tjestenine, već o tome da osvijestite što i kako jedete.

Tjesteninu ne morate izbaciti s tanjura. Ako se konzumira umjereno i u kombinaciji s komplementarnim sastojcima, tjestenina može biti ukusan i hranjiv dodatak vašoj prehrani.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!