Krumpir je jedno od povrća koje najčešće koristimo u pripremi raznih jela. Ova namirnica može imati dug vijek trajanja. Ako se ispravno čuva, može trajati i mjesecima.
Da bi vam krumpir dugo potrajao, čuvajte ga na hladnom, suhom i tamnom mjestu. Najbolje bi bilo čuvati ga u ostavi, kartonskoj kutiju ili smeđoj papirnatoj vrećici.
Ako želite da vam potraje što je dulje moguće, čuvajte ga u dobro prozračenom prostoru s temperaturom od oko 10°C i pripazite da nije izravno izložen sunčevoj svjetlosti. Kada krumpir dobije previše sunca, proizvodi otrovni spoj zvan solanin. Solanin može učiniti krumpir gorkim, nejestivim, a može izazvati i mučninu.
Možete li čuvati krumpir u hladnjaku?
Iako je hladnjak hladno i suho mjesto, ipak nije najbolje mjesto za držanje krumpira jer je previše hladan. Također, ako držite krumpir u hladnjaku, povećat će se količina šećera što će potaknuti proizvodnju kemikalije zvane akrilamid, koja je štetna.
Pripazite na još jednu stvar – krumpir i luk nipošto ne biste trebali držati zajedno. Držanje luka u neposrednoj blizini ubrzat će proces klijanja kod krumpira, piše Real Simple. Kako bi vaš krumpir ostao svjež i bez klica, držite ga odvojeno od luka.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!