Kako obojati jaja za Uskrs na prirodan način? Ovako su to radile naše bake

author
N1 Info
17. tra. 2025. 06:58
uskršnja jaja, uskrs
Pexels / Ilustracija | Pexels / Ilustracija

Uskrsna jaja simbol su novog života i obnove, a bojanje jaja, kao i "tucanje" dio je dugovječne Uskršnje tradicije koja u mnogim domovima okuplja obitelj.

Umjesto korištenja boja koja možete kupiti u dućanu, a koje često sadrže štetne kemikalije, prirodno bojanje jaja postaje sve popularniji izbor. Osim što je ekološki prihvatljivo, sigurno za djecu - jednostavno je za napraviti uz sastojke koje već imate u kuhinji.

Donosimo nekoliko prirodnih metoda za bojanje uskrsnih jaja koje će vas oduševiti bojama i rustikalnim šarmom.

1. Ljuska luka – klasična smeđe-crvena nijansa


Sastojci: Suhe ljuske crvenog luka, voda, jaja

Postupak: U lonac stavite pregršt suhih ljuski crvenog luka i prelijte ih s 1 litrom vode i kuhajte oko 30 minuta. Zatim procijedite tekućinu, dodajte jaja i kuhajte ih 10 minuta.

Za intenzivniju boju, ostavite jaja u boji još neko vrijeme nakon kuhanja.

Savjet: Ako na jaje prije kuhanja stavite listić peršina i zamotate ga u najlon čarapu, dobit ćete prekrasan biljni otisak.

1744712440-ChatGPT-Image-Apr-15-2025-12_20_26-PM-683x1024.png
AI | AI


2. Borovnice – nježno plave i ljubičaste nijanse


Sastojci: Zamrznute borovnice, voda, ocat

Postupak: U lonac stavite 1 šalicu borovnica i 2 šalice vode pa kuhajte 20 minuta i procijedite.

U tekućinu dodajte 1 žlicu octa. U tu otopinu uronite kuhana jaja i ostavite ih nekoliko sati ili preko noći za dublju boju.

3. Špinat – suptilna zelena boja


Sastojci: Svježi ili smrznuti špinat, voda, ocat

Postupak: U loncu zakuhajte šaku špinata u 2 šalice vode. Kuhajte 30 minuta, procijedite i dodajte žlicu octa.

Umočite kuhana jaja i ostavite ih u otopini nekoliko sati.

4. Cikla – intenzivna ružičasta do crvena


Sastojci: Cikla (sirova ili kuhana), voda, ocat

Postupak: Naribajte jednu ciklu i stavite je u lonac s 2 šalice vode. Kuhajte 30 minuta i procijedite.

Dodajte žlicu octa, pa umočite kuhana jaja. Nakon toga samo ostavite nekoliko sati ili preko noći za bogatiju boju.

5. Kava ili čaj – tople smeđe i zlatne nijanse


Sastojci: Crna kava, crni ili zeleni čaj

Postupak: Skuhajte jaču kavu ili čaj (oko 3 vrećice na 2 šalice vode). Ohladite i dodajte žlicu octa, zatim u otopinu umočite jaja i ostavite ih barem sat vremena.

Savjeti za ambiciozne


Koristite bijela jaja za intenzivnije nijanse.

Dodavanje octa pomaže da se boja bolje primi, a za sjaj, jaja nakon bojanja lagano premažite maslinovim uljem i obrišite mekom krpicom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama