Kako pravilno oprati voće i povrće?

Lifestyle 02. velj 202308:56 0 komentara
voće, povrće, kuhanje, mrkva, rajčica, zelena salata, krastavci, avokado
Pexels / Ilustracija

Voće i povrće su sastavni dio zdrave prehrane, a prilikom pripreme i konzumiranja ovih namirnica važno je pravilno ih oprati i na taj način ukloniti prljavštinu, štetne mikroorganizme i pesticide.

Health.com upozorava da nedovoljno oprana hrana može dovesti do Escherichia Coli, salmonele i drugih infekcija. Također se navodi da ostaci pesticida u hrani mogu negativno uticati na hormone i reproduktivne organe, piše City Magazine.

Ovo su neke uobičajene greške u pranju hrane koje treba izbjegavati:

Prilikom pranja koristite sapune ili deterdžente

Usprkos temeljitom ispiranju, voće i povrće mogu apsorbirati sapune ili deterdžente koji mogu naštetiti tijelu.

Prilikom pranja najbolje je koristiti samo hladnu tekuću vodu.

Koristite ocat tijekom pranja

Jeste li čuli da se povrće može oprati uz pomoć octa?

Ovo nije štetno, ali su stručnjaci prije mnogo godina otkrili da pranjeoctom ima potpuno isti efekt kao i pranje vodom. S ove točke gledišta, upotreba octa je nepotrebna i besmislena, a ocat također može negativno utjecati na ukus hrane.

Povrće perete tek nakon što ga ogulite

Prilikom guljenja štetni mikroorganizmi mogu ostati na nožu/kori i na taj način se prenijeti na hranu koju ćete jesti.

Zato je važno prvo dobro oprati hranu pa je tek onda oguliti.

Ne brišete hranu nakon pranja

Preporučuje se da nakon pranja osušite namirnice čistom krpom ili papirnim ubrusom kako biste dodatno smanjili broj bakterija koje mogu biti prisutne na hrani.

Kako pravilno oprati voće i povrće?

Ključno je da operete proizvode što je moguće temeljitije. Američka administracija za hranu i lijekove (FDA) preporučuje sljedeće korake:

  • Prije pranja, prvo dobro operite ruke toplom vodom i sapunom
  • Prvo izrežite sva udubljenja i trule „izbočine“ s voća/povrća.
  • Nježno brišite namirnicu dok je držite pod hladnom tekućom vodom. Za namirnice s tvrđom korom (dinja, krastavac…) koristite četku koja se koristi isključivo za čišćenje voća i povrća.
  •  Osušite hranu čistom krpom ili papirnim ubrusom.
  • Prije nego što počnete s pripremom, s glavice zelene salate ili kupusa uklonite vanjske listove
  • Prilikom pranja voća i povrća ključno je da budete precizni i temeljiti, a da kasnije tijekom same pripreme vodite računa i o pravilnoj higijeni.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!