Koliko često trebate mijenjati plahte i kako ih ispravno oprati?

Lifestyle 02. pro 202114:09 0 komentara
ImageSource / Profimedia

Tjedno provedemo otprilike 60 sati na plahtama pa ih stoga treba redovito prati. Ispravno održavanje plahti dobro je i za zdravlje i za bolji san.

“Plahte je najbolje prati barem jednom tjedno”, navodi stručnjakinja Cheryl Nelson.

Koliko često treba mijenjati plahte?

No, ako ne stignete plahte prati tako često, potrudite se da to bude barem jednom u dva tjedna. Dulje od toga ne biste trebali čekati jer će se tijekom tog razdoblja nakupiti bakterije, znoj, slina, ostaci šminke, pelud, mrtve stanice kože, perut, gljivice i mnogo drugih stvari koje mogu izazvati zdravstvene probleme.

VEZANE VIJESTI

Nelslon objašnjava da ako ne perete plahte redovito, mogu se pogoršati alergijske reakcije i simptomi astme. “Prljave plahte također mogu uzrokovati dermatitis ili izazvati ekceme.”

Neki ljudi trebaju prati plahte i češće, svakih par dana. To su oni koji imaju problema s alergijama i astmom, pretjerano se znoje, puštaju kućne ljubimce da spavaju u krevetu, imaju neku infekciju, spavaju nagi i oni koji jedu u krevetu.

Plahte su svaki dan po nekoliko sati u izravnom kontaktu s našom kožom i stoga je iznimno važno redovito ih održavati i prati. U suprotnom mogu se javiti razni zdravstveni problemi kao što su iritacija kože, akne, ekcemi, alergije i razne infekcije.

Kada je vrijeme za nove plahte?

Pamučne plahte mogu vam trajati i do pet godina. No, ako koristite plahte od poliestera, one obično traju između dvije i tri godine.

Ponekad je potrebno i ranije kupiti nove plahte. Primjerice, ako na vašim plahtama postoje mrlje koje nikako ne možete ukloniti ili ako plahta ne miriše ugodno čak ni nakon pranja, to su očiti znakovi da vam je potrebna nova.

Također, svaki put kad kupite nove plahte, najprije ih operite i tek onda ih možete koristiti.

Kako ispravno oprati plahte?

Najprije provjerite upute koje su navedene na etiketi plahte. Ako na plahti primijetite mrlje, najprije plahtu na sat vremena stavite u toplu vodu u koju ste dodali deterdžent.

Na perilici rublja odaberite obični ciklus pranja, osim ako na etiketi nije izričito naznačeno drugačije. Dodajte deterdžent u pericilu.

Možete dodati i malo običnog octa u pretinac za izbjeljivač. Zbog octa će plahta biti izuzetno čista i mekana, piše RD.

Nakon pranja, ubacite plahtu u sušilicu ili je ostavite da se suši na zraku. Kada je još blago suha, stavite je na krevet i izravnajte rukama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!