Koliko je zapravo štetno piti vodu koja je stajala tijekom noći?

Lifestyle 06. pro 202307:18 2 komentara
Pexels

Ostavljanje čaše vode na noćnom ormariću relativno je uobičajena praksa. Ako se usred noći ili ujutro probudite žedni, bit ćete zahvalni na lako dostupnoj tekućini. No je li ova praksa stvarno dobra za vaše zdravlje?

Iako voda nema rok trajanja i ne može se pokvariti, dobro razmislite prije nego što se odlučite piti vodu koja je odstajala preko noći. Doktorica Kelly Jones-Arbor iz National Capital Poison Centera otkrila je što se može dogoditi ako popijete vodu koja je odstajala preko noći.

Kontaminacija

Bez poklopca, zagađivači mogu ući u vašu čašu vode. Staklo je osjetljivo na prašinu i kontaminaciju insektima.

Iako vaše tijelo insekte probavlja kao i bilo koju drugu hranu, mnogima neće biti drago čuti da se pijenjem vode iz čaše koja je odstajala preko noći može unijeti i kukac.

Međutim, istraživanja pokazuju da se otrovne kemikalije mogu pronaći u kućnoj prašini, a s vremenom se unos velikih količina povezuje sa zdravstvenim problemima.
Gorak okus

Ako ste ikada popili čašu vode koja je odstajala preko noći, možda ste primijetili suptilnu razliku u okusu. To je zato što kada ostavite čašu vode preko noći, plinovi u zraku, uključujući ugljični dioksid, otope se u vodi. Tako se ugljikov dioksid pretvara u ugljičnu kiselinu i voda postaje gorka.

Bakterije

Postoji oko 700 vrsta mikroba u našim ustima, a pijenje iz čaše rezultirat će ispiranjem, što znači da će se voda pomiješati s bakterijama u vašim ustima prije nego što se vrate u čašu.

Iako naše bakterije vjerojatno neće uzrokovati štetne učinke ako ponovno upotrijebimo bocu ili čašu s vodom nakon što smo je ostavili preko noći, te klice mogu biti štetne za druge ljude i obrnuto.

Koliko je zapravo loše piti vodu koja je odstajala preko noći?

Voda za piće koja je odstajala preko noći općenito mijenja okus, ali ne i sigurnost vode za piće. Stvari koje bi vam se mogle činiti odvratnima mogle bi završiti u vašoj čaši, poput insekata i prašine, ali su vjerojatno bezopasne, prenosi Klix.ba.

“Općenito, iako voda možda neće imati tako dobar okus ako je ostavite preko noći, malo je vjerojatno da će se itko razboljeti. Općenito je sigurno piti vodu koja je odstajala preko noći sve dok nema vidljive kontaminacije vode”, zaključuje dr. Johnson-Arbor.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare