Koliko luka smijete pojesti?

Lifestyle 13. lip 202306:39 0 komentara
ljubičasti luk
Pixabay / Ilustracija

Luk se može konzumirati sirov, kuhan, u umacima, konzerviran ili kao začin. Međutim, preporučeni unos za postizanje njegovih prednosti nije dobro utvrđen, a neka istraživanja pokazuju da bi trebalo konzumirati najmanje 25 grama luka svaki dan.

Zašto je luk dobar?

Prema stručnjacima čija ja mišljenja prikupio MSN, luk pomaže u liječenju dislipidemije. Izvor je saponina, tvari koja ima hipolipidemijska svojstva. Saponini mogu smanjiti razinu kolesterola i lipoproteina niske gustoće.

Luk može pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Ima visok sadržaj antioksidansa i kvercetina, polifenola koji može spriječiti kardiovaskularne bolesti zbog svojih antihipertenzivnih i vazorelaksantnih svojstava.

Redovita konzumacija luka može ojačati vaš imunološki sustav. Ovo povrće je izvor kvercetina, antocijana, vitamina C i vitamina B-kompleksa koji pomažu u borbi protiv upala i infekcija.

Luk pomaže u sprječavanju preranog starenja. Bogat je antioksidansima koji štite stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

Pomaže u regulaciji razine šećera u krvi. Luk je izvrsna opcija za dijabetičare jer ovo povrće sadrži kvercetin i spojeve sumpora koji imaju hipoglikemijska svojstva.

Luk može biti dio svakodnevnog unosa povrća u uravnoteženoj prehrani. Prosječna zdrava odrasla osoba može pojesti 1-2 srednje glavice luka dnevno kao dio dnevnih recepata, idealno bi bilo kuhane hrane, osim ako se dobro podnosi i sirova. Iako zdrave osobe dnevno mogu unositi prosječno 5 porcija voća i povrća, vrstu vlakana koje sadrži luk možda neće dobro podnositi u velikim količinama, tako da količine mogu varirati ovisno o toleranciji i osobnim prehrambenim potrebama.

Luk je bogat dijetalnim vlaknima (posebno visokim udjelom fruktana i frutooligosaharida) i flavonolima (kao što je kvercetin, na primjer), s potencijalnim prednostima kao što su antioksidativni, antimikrobni i kardioprotektivni učinci.

Luk se može jesti sirov ili kuhan svaki dan i može se dodati u razne obroke kako bi se poboljšao njihov okus i nutritivni profil. Pola šalice nasjeckanog luka (otprilike 100 grama) pokrit će 25 posto dnevnog preporučenog unosa voća i povrća (400 grama).

Luk je bogat bioaktivnim spojevima organoselena, uključujući kvercetin i selen, koji pružaju zaštitni učinak protiv raka želuca i debelog crijeva. Osim toga, čini se da luk ima antikancerogeno djelovanje protiv raka jetre, želuca, aorte i jetre (Suleria et al. 2015).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!