Liječnica otkrila: Ovakvo posuđe nikad ne koristim

Lifestyle 28. kol 202310:26 0 komentara
Alamy / Alamy / Profimedia

Kuhanje u tavama s premazom koje imaju ogrebotine ili druga oštećenja može imati više štete nego koristi, upozorila je liječnica.

Dr. Poonam Desai iz SAD-a rekla je da nikad ne kuha u oštećenoj tavi koja se ne lijepi jer se tako u hranu mogu unijeti milijuni sitnih čestica plastike.

Prema istraživanju znanstvenika sa sveučilišta Newcastle i Flinders izgrebani neljepljivi premazi mogu ispustiti do 2,3 milijuna mikroplastike.

“Ja sam liječnica, a ovo su posude za kuhanje koje ne koristim: Izgrebane ili okrhnute, neprianjajuće posude za kuhanje mogu u našu hranu unijeti milijune čestica mikroplastike”, rekla je dr. Desai u videu na Instagramu i dodala:

“Mikroplastika uvelike utječe na žlijezde, a to može uzrokovati neravnotežu hormona, probleme s plodnošću i povećati rizik od raka.”

Medicinska stručnjakinja je rekla da također izbjegava koristiti oštećene keramičke posude. “Izgrebane keramičke tave obično imaju sloj aluminija koji može prodrijeti u hranu”, objasnila je.

“Dakle, ako je tava neprianjajuća ili keramička, izgrebana ili oštećena, obično je bacim.”

Ističe da radije kupi tavu od nehrđajućeg čelika ili lijevanog željeza.

U listopadu 2022. skupina australskih znanstvenika otkrila je milijune plastičnih čestica koje su ispustile oštećene posude, prenosi 7news.

Znanstvenik sa Sveučilišta Flinders, profesor Youhong Tang, rekao je da ovo istraživanje naglašava potrebu za daljnjim proučavanjem mikropplastike u svakodnevnom kuhanju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!