Majstori će vam ovo skupo naplatiti, a sami napravite za par minuta: Kako najlakše očistiti klimu?

Lifestyle 28. svi 202420:04 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Čišćenje klima uređaja je ključno kako bi se produžio njegov radni vijek.

Ako ste tijekom zime intenzivno koristili klima uređaj za grijanje ili zagrijavanje stana, preporučuje se da ga očistite prije početka sezone hlađenja. Čišćenje klima uređaja je ključno kako bi se produžio njegov radni vijek, a liječnici ističu da je to također važno iz higijenskih i zdravstvenih razloga. Čišćenjem klime sprječava se pojava i razmnožavanje bakterija i drugih mikroorganizama te se smanjuje rizik od neugodnih mirisa u stanu, piše Klik.hr.

Postoje specijalna sredstva u obliku spreja kojima se uređaj čisti od bakterija i gljivica te dezinficira, a dostupna su u većim prodavnicama. Važno je koristiti ta sredstva pažljivo i strogo prema uputama kako bi bila učinkovita. Unutrašnji dio klime ima filtre koje treba redovito mijenjati ili čistiti prema uputama proizvođača. Vanjske i lako dostupne unutarnje plastične dijelove možete pažljivo oprati mlakom vodom s deterdžentom za posuđe. Prije nego što skinete filtere, pažljivo proučite upute kako biste izbjegli oštećenje.

Što ostaviti majstorima?

Održavanje se odnosi i na vanjsku jedinicu uređaja, ali za to je potrebno pozvati stručnjaka jer samo majstor može provjeriti stanje plina, kompresora ili ventilatora. Vaša intervencija trebala bi se ograničiti na pranje vanjske kutije i provjeru odvodnog crijeva.

Prema preporukama većine proizvođača, klima uređaj treba očistiti jednom godišnje. Cijena usluge čišćenja od strane majstora kreće se od 25 i 50 eura, ovisi kog koga obavljate servis.

Uz redovito čišćenje filtera, preporučuje se i godišnji servis u kojem se uređaj temeljito čisti i dezinficira. Ne trpite neugodne mirise ili lošije hlađenje ili grijanje prije nego što zatražite servis.

Prije čišćenja, obavezno isključite klimu iz struje i ugasite je. Skinite poklopac i pristupite filterima koje treba očistiti. Preporučljivo je čistiti filtere svaka tri mjeseca ako klimu koristite tijekom cijele godine ili još češće ako imate kućne ljubimce.

Nakon detaljnog pranja filtera, ostavite ih da se osuše prije nego što ih vratite u klimu. Pripazite da budu potpuno suhi prije ponovnog postavljanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!