Može li se kuhana kava pokvariti? Evo koliko dugo je možete piti

Lifestyle 13. velj 202408:57 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Prema američkoj Nacionalnoj udrugi za kavu, prosječan Amerikanac popije više od tri šalice kave dnevno. I to je razumljivo, uzmemo li u obzir da je kava dobrog okusa, da daje prijeko potrebnu energiju i da konuzmacija kave donosi i neke zdravstvene prednosti.

Kava i u našim krajevima ima status obožavanog napitka i pije se u mnogim prigodama, nekoliko puta u danu. Možda ste pokušali skuhati više kave kako biste imali novu dozu kasnije. U tom ste se slučaju sigurno zapitali koliko dugo kava može stajati, bez da se pokvari.

Livestrong piše da se ne trebate bojati ako pijete crnu kavu. U tom slučaju postoji vrlo mali rizik za vaše zdravlje.

Pokvari li se kuhana kava?

Vaš aparat za kavu moda ima funkciju koja održava kavu vrućom neko vrijeme. Kada to vrijeme istekne, polako će se početi hladiti i gubiti svježinu, što mijenja okus kave. Nakon otprilike 30 minuta na sobnoj temperaturi, okus će biti znatno siromašniji. Ali, ako niste zabrinuti zbog okusa, vjerojatno nemate razloga za brigu.

Ako uživate u okusu svog napitka, trebali biste pokušati popiti je što je prije moguće, prije nego što se ohladi na sobnu temperaturu.

Dan stara kava imat će dramatično drugačiji okus, ali ne na dobar način. Ali još uvijek je relativno sigurna za piće. “Možete piti jedan dan staru kavu ako je crna i bez mliječnih proizvoda”, kaže registrirana dijetetičarka Supriya Lal.

Prema Nacionalnom udruženju za kavu, stara kava vjerojatno nije opasna. Dobro procijenite prije nego popijete šalicu kave — kako kava izgleda i miriše?

Ako niste osobno skuhali kavu, trebali biste biti pažljiviji s tim. Prema CDC-u, kavu koja se poslužuje u restoranima ili kafićima treba poslužiti vruću. Izbjegavajte toplu kavu ili kavu sobne temperature koja je odstajala jer postoji veći rizik od kontaminacije.

Nema puno znanstvenih istraživanja koja bi pokazala koliko vremena treba da se kuhana kava pokvari. Većina dokaza je anegdotalna. Neki izvori kažu da imate 24 sata, dok drugi predlažu da kavu popijete unutar četiri sata na sobnoj temperaturi ili nekoliko dana ako je u hladnjaku.

Općenito pravilo je da imate dva sata da pojedete hranu na sobnoj temperaturi, prema USDA-u, ali nije jasno odnosi li se to na kuhanu kavu.

Što je s kavom s mlijekom?

“Ako vaša kava ima dodane sastojke poput mlijeka ili drugih mliječnih proizvoda, treba je pravilno čuvati u hladnjaku i podgrijati prije pijenja kako biste smanjili rizik od bolesti izazvanih hranom”, kaže Lal.

Mlijeko može trajati u hladnjaku do sedam dana, prema USDA. Kava s mlijekom ili vrhnjem za kavu može biti sigurna za piće do tjedan dana kada se drži u hladnjaku, ali možda neće biti tako ukusna kao svježe skuhana kava.

Ako ste svoju šalicu kave s mlijekom ostavili na pultu ili na stolu, imate puno manje vremena da je popijete. Popijte mlijeko ili kavu s mlijekom u roku od dva sata nakon što ste ih ostavili na sobnoj temperaturi, savjetuju iz klinike Mayo.

Koliko dugo kava može stajati u hladnjaku?

Hlađenje kave malo mijenja pravila. Ako ste se odlučili kavu držati u hladnjaku, pobrinite se da je pravilno čuvate.

“Čuvajte kavu koju sami skuhate u zatvorenoj posudi i stavite je u hladnjak”, kaže Lal. “Popijte u roku od 72 sata kako biste osigurali svježinu i kvalitetu.”

Dakle, koliko je zapravo loše piti staru kavu?

Ispijanje kave stare jedan dan nije idealno, ali ako vam je to jedina opcija, samo naprijed. Nema puno znanstvenih istraživanja o roku trajanja i isteku kuhane kave, stoga dobro procijenite i kad ste u nedoumici, bacite je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!