Najpopularnije pasmine pasa u Hrvatskoj: Ovo su glavna obilježja svake vrste

Lifestyle 22. sij 202108:17 > 08:33 7 komentara
ENIKO KUBINYI / AFP

Ako volite pse teško da neke pasmine nećete voljeti, no bez obzira na to postoje najpopularnije pasmine pasa u Hrvatskoj, pa tako i u svijetu. Dok su neke mnogo rjeđe ili naprosto nisu uobičajene za naše podneblje, neke popularne pasmine pasa možemo pronaći u brojnim kućanstvima.

Inače se svake godine odabire koje su najpopularnije pasmine pasa u Hrvatskoj na temelju kriterija Hrvatskog kinološkog saveza. Glavni kriterij je najveći broj uzgojenih pasa na području države. Važno je napomenuti da to što se neka pasmina najviše uzgaja ne znači nužno da je najbrojnija, no ovo je najbliža brojka koja se mogla dobiti.

Na svjetskoj razini se može provjeriti koji su najpopularniji psi tako da se istraži koji od njih su najčešće pretraživani na internetskim tražilicama. U svijetu postoji nekoliko stotina različitih pasmina pasa, a broj različitih mješanaca je ogroman. No, ipak postoje neke pasmine pasa koje su najpopularnije.

Evo i liste pet najpopularnijih pasmina pasa.

Labrador retriver

Glavni razlog zašto je labrador retriver jedan od najpopularnijih pasa je njegov luckasti temperament, miroljubivost, druželjubivost, brzo učenje te visoka inteligencija. Ovo su psi koji rijetko pokazuju agresiju te obožavaju ljude i djecu. Labrador lako uči ako ga dovoljno trenirate zbog čega se često odabire kao član kućanstva s kojim obitelj ne mora previše brinuti. Znaju biti i dosta neovisni i tvrdoglavi kada tako odluče. Labradori su vrlo živahni, veseli i smiješni psi koje je teško ne obožavati. Srednje su veliki i u prosjeku imaju oko 30 kilograma.

U ovu skupinu spadaju i zlatni retriveri koji su također među omiljenima.

Njemački ovčar

Svima vrlo dobro poznata pasmina, njemački ovčar zauzima visoko mjesto na ljestvici najpopularnijih pasmina pasa. Poznati su po svojoj privrženosti čovjeku i čitavoj obitelji. Lako se treniraju i dresiraju zbog čega nerijetko završe kao policijski psi. Inteligentni su i živahni, a dobro se slažu s djecom ako su dobro socijalizirani. Zaštitnički su nastrojeni i branit će svoje ljude od svega što smatraju opasnošću. Njemački ovčari su odlični čuvari. Radi se o velikoj pasmini pasa koja ima oko 30 do 40 kilograma.

Francuski buldog

Sličan engleskom buldogu, francuski ipak spada među najpopularnije pasmine pasa. Manjeg su rasta, do 15 kilograma, skraćene njuške i velikih širokih očiju. Francuski buldog voli maženje, a potrebno mu je puno igre i trčanja. Teško podnose visoke temperature te u to vrijeme treba izbjegavati boravak na suncu. Zahtijevaju pažnju i vole ljudsko društvo, hrabri su i tvrdoglavi. Inteligentni su, dobri prema djeci i vrlo zaigrani.

Američki stafordski terijer

Ova pasmina često se uzima zbog svog opasnog izgleda, a zapravo se radi o velikim mazama. Staford terijeri obožavaju ljude, vrlo su im privrženi i teško se od njih odvajaju. Spadaju među najpopularnije pasmine pasa, ali i one koje mogu postati depresivne ako im se ne pruža dovoljno pažnje. Iznimno su inteligentni i lako ih se dresira, ali znaju biti tvrdoglavi. Nisu agresivni ako se s njima postupa pravilno. Vole djecu, živahni su i postat će tužni ako se ne kreću i ne igraju dovoljno. Mogu biti dobri psi čuvari. Puni su energije i vrlo snažni jer potječu iz pasmine mastifa, do danas najjačih pasa na svijetu. Srednje su veliki i teže u prosjeku oko 30 kilograma.

Maltezer

Slatki, mali maltezeri uvukli su se u mnoge domove u Hrvatskoj i postali jedni od najpopularnijih pasmina pasa. Lako žive u stanovima ili manjim prostorima jer se smatraju ‘toy’ (igračka) pasminom. Ne zahtijevaju puno šetnje, vole igru, no više će uživati u odmaranju i spavanju. Vole biti u centru pažnje, pa mogu i reagirati ako nije sva pažnja usmjerena na njega nego primjerice na drugog psa ili dijete. Izbirljivi su oko hrane koju će jesti i dosta su tvrdoglavi. Maleni su i teže svega oko četiri kilograma.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare