Ne bacajte kore od voća i povrća – pune su nutrijenata!

Lifestyle 28. ožu 202422:51 0 komentara
Pexels

Istraživanja pokazuju da su određene kore voća i povrća pune antimikrobnih spojeva i kemikalija koje se bore protiv dijabetesa, upala i raka. Evo nekoliko najhranjivijih i savjeta kako ih konzumirati.

Ako uklonite  i odbacite koru s većine voća i povrća, možda uskraćujete sami sebe za bogati izvora hranjivih tvari, vlakana i fitokemikalija—bioaktivnih spojeva koji se nalaze u biljkama.

Studija u časopisu Current Research in Food Science otkrila je da kore jabuka, breskvi i kakija imaju veće koncentracije antioksidansa (kao što su galokatehin, epikatehin i epigalokatehin) od mesa ili sjemenki ovog voća, piše National Geographic.

U nekim se slučajevima pokazalo da kora nekog voća, uključujući šipak, ima eksponencijalno više razine antioksidansa od unutrašnjosti voća. Potencijalni zdravstveni učinci konzumiranja kora toliko su obećavajući da neki proizvođači hrane obogaćuju hranu poput kruha i keksa, korama voća i povrća.

Osim što smanjuje bacanje hrane, jedenje kora ima i prehrambene prednosti jer je “tamo tamnija boja”, kaže Keith Ayoob, dijetetičar-nutricionist na Medicinskom fakultetu Albert Einstein u Bronxu. “Boje imaju nutricionističku snagu jer ukazuju na prisutnost antioksidansa,” koji pomažu u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih zagađivačima, ultraljubičastim zrakama i drugim izvorima nestabilnih molekula koje se nazivaju slobodni radikali.

Budući da je “kora zaštitni sloj na voću i povrću, obično sadrži koncentrirane spojeve poput fitokemikalija koje služe kao obrambeni mehanizmi protiv sunca, kiše i štetočina”, kaže Wendy Bazilian, nutricionistica i savjetnica za javno zdravstvo iz San Diega . “Ti obrambeni mehanizmi podržavaju i naše zdravlje. Kada ogulite ovo voće i povrće, doslovno skidate dio hranjivih tvari.”

To ne znači da biste trebali jesti koru svakog voća i povrća. Izbjegavajte kožu dinje, avokada i ananasa, a luk i češnjak uvijek ogulite.

Istina je da jestive kore konvencionalnog voća i povrća mogu sadržavati ostatke pesticida, zbog čega ih je važno temeljito očistiti: “Isperite pod čistom vodom i upotrijebite četku za povrće ili papirnati ručnik na kori”, savjetuje Lisa Young, profesorica nutricionizma. Naravno, trebali biste oprati i organski uzgojene proizvode kako biste uklonili prljavštinu i klice.

Evo detaljnijeg pregleda nutricionističke usporedbe raznih kora.

Jabuke

Kora jabuke je dio tog voća s najvećom nutritivnom vrijednošću. Sadrži 300 posto više vitamina K, 140 posto više vitamina A i 110 posto više vitamina C. Kore jabuke također su bogate topivim i netopivim vlaknima i kvercetinom (snažan antioksidans). Takođerm, više žvačete ako jedete jabuku s korom, što usporava brzinu kojom jedete.

Mrkva

Kora svježe mrkve čini samo 11 posto njezine težine, ali sadrži 54 posto fenolnih kiselina koje djeluju kao antioksidansi, pokazala su istraživanja. Karotenoidi, vitamin K, niacin i vitamin C također su više koncentrirani u kori nego u unutrašnjosti mrkve.

Citrusi

Ne samo da kore naranče, grejpa, limuna i limete sadrže veće količine vitamina C i karotenoida od pulpe ovog voća, već su bogate i snažnim antioksidansom zvanim hesperidin, koji ima protuupalna svojstva i može pomoći u regulaciji šećera u krvi.

Istraživanje je pokazalo da ljudi u Arizoni koji redovito konzumiraju koru citrusa imaju 34 posto manji rizik od razvoja raka pločastih stanica kože. Drugo istraživanje sugerira da kore citrusa mogu imati neuroprotektivne učinke, poboljšavajući kognitivne funkcije kod starijih osoba. A studija u izdanju časopisa Molecules iz 2023. otkrila je da tvari u kori limete imaju različite učinke protiv raka na ljudske stanice raka jetre.

Patlidžan

Kožica patlidžana sadrži nasunin koji štiti stanične membrane u tijelu i mozgu. Također, nasunin smanjuje upalu u tijelu i LDL kolesterol, a kora patlidžana sadrži i vlakna.

Kivi

Kora kivija ima dvostruko više vlakana od unutrašnjosti. Dlakava kora također sadrži više folata i vitamina E od mesa.

Krumpir

Ne samo da je kora krumpira bogata vitaminom C, željezom, kalijem i nekim vitaminima B skupine, već se 50 posto vlakana krumpira nalazi u kori. Jednostavno oribajte koru četkom za povrće pod mlazom vode, zatim pripremite krumpire kao i inače.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!