Objavljena lista najdugovječnijih životinja

Lifestyle 15. tra 202420:51 0 komentara
PIxabay / Ilustracija

Za razliku od ljudi, za koje znanstvenici tvrde da mogu živjeti između 120 i 150 godina, neke životinje žive stotinama godina, čak i tisućama.

Rekorderi se nalaze u svjetskim oceanima i ostalim vodama. U nastavku donosimo pet životinja koje se nalaze na samom vrhu liste.

5. Islandska školjka

Islandska školjka ili Arctica Islandica, živi na sjeveru Atlantskog oceana, a znanstvenici tvrde da može živjeti duže od 500 godina. Najstarija pronađena islandska školjka bila je školjka Ming, koja je imala 507 godina i koja je dobila ime po kineskoj dinastiji Ming jer je rođena za vrijeme te dinastije, prenosi Klix.ba.

4. Crni koralj

Iako na prvu izgledaju kao kamenje ili biljke, koralji su zapravo kolonije beskralješnjaka polipa. Ovi polipi mogu se razmnožavati spolno ili nespolno. Najdugovječniji su dubokomorski crni koralji, koji žive u tropskim morima. Najstarije jedinke crnog koralja pronađene su na Havajima, a datirane su na 4.265 godina.

3. Staklače

Slično koraljima, spužve su također kolonije životinja. Najdugovječnije spužve su staklače, koje žive u dubokim oceanima. Jedan od najstarijih primjeraka pripadao je vrsti Morohaphis chuni i bio je star oko 11 tisuća godina.

2. Besmrtna meduza

Besmrtna meduza ili Turritopsis dohrnii koja živi u Sredozemnom moru može živjeti – vječno. Ova vrsta meduze poznata je po tome što se može pretvoriti u polip kada je pothranjena ili kada se osjeća ugroženo, a potom se kasnije ponovno pretvara u meduzu. Iako besmrtne meduze ne mogu umrijeti od starosti, njihova veličina od 4,5 milimetara ne dopušta im dug životni vijek jer ih često pojedu ribe i ostali organizmi.

1. Hidra

Hidre su sitne životinjice iz koljena žarnjaka, koje se također smatraju besmrtnima. Hidre imaju sposobnost regeneracije, što znači da se njihove matične stanice neprestano dijele i tako zamjenjuju oštećene stanice. Iako ne stare, hidre su i dalje meta raznih predatora i bolesti, ali u povoljnim uvjetima, mogle bi živjeti vječno.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!