Većina ljudi vjerojatno je navikla posegnuti za strugalicom za povrće ili nožem za guljenje kako bi pripremili svježe proizvode prije nego što ih pojedu. Međutim, pokazalo se da kore, za koje su nas učili da ih bacamo, nisu samo jestive, već i ukusne i hranjive.
Cookist je sastavio popis voća i povrća koje se ne bi smjelo guliti, ali i onoga koje nikada ne biste smjeli jesti neoguljene.
Ne sviđa se svima oštar kontrast između čvrste vanjštine voća i njegove mekše unutrašnjosti, ali stručnjaci za prehranu kažu da postoje zdravstvene dobrobiti povezane s konzumacijom nekog voća s mesom.
1. Krumpir
Iako ćete možda htjeti oguliti krumpir kako biste ujednačili njegovu teksturu za variva ili pire krumpir, ostavljanje kore može biti blagodat. Kore krumpira i kore slatkog krumpira podjednako su pune vlakana, kao i željeza i kalija. Samo ih isperite i izribajte kuhinjskom krpom ili četkom za povrće prije nego počnete kuhati.
2. Mrkva
Kada je riječ o čišćenju ovog narančastog korijena, potrebna vam je samo tekuća voda i brzo ribanje. Većina vitamina C i vitamina B3 koji se nalaze u mrkvi zapravo su koncentrirani u koži i sloju neposredno ispod kože (zvanom floem), tako da ostavljanjem kože osiguravate da ćete dobiti maksimalnu količinu ovih zdravih vitamina. No, ako ih planirate peći, izvadite strugalicu – koža može postati malo gorka u pećnici.
3. Patlidžan
Patlidžan se rijetko jede sirov, a kora postaje mekana i nježna kuhanjem. Dakle, nema razloga da ga gulite. Štoviše, zbog sadržaja vode u ovom povrću, velika većina njegovih hranjivih tvari, poput vlakana, mangana i antioksidansa koji jačaju imunitet, nalazi se u koži. Samo isperite patlidžan i obrišite ga papirnatim ručnikom kako biste ga očistili.
4. Krastavci
Krastavci imaju nevjerojatno visok sadržaj vode, što znači da ćete većinu zdravih tvari pronaći u koži. To uključuje vitamin K (dobar za zdravlje kostiju) i vitamin A (dobar za oči i kožu).
Međutim, neke vrste krastavaca imaju čvrste, voštane vanjske slojeve pa ako planirate preskočiti guljenje, svakako ih isperite i potom snažno oribajte prije jela.
5. Tikvice
Tikvice i njihov žuti pandan, ljetna tikva, nude dobre pogodnosti poput visoke razine antioksidansa te topivih i netopivih vlakana, koja se opet uglavnom nalaze u kožici zahvaljujući visokom sadržaju vode. Ispiranje i trljanje papirnatim ručnikom dovoljni su za čišćenje tikvica i tikvica prije pripreme.
Voće i povrće koje biste trebali oguliti
Ako već gulite nešto od ovoga, onda ste to radili kako treba!
1. Avokado
Ako planirate jesti ovo kremasto voće sirovo, bacite koru. Kora avokada Hass, vrste koja se najčešće nalazi u američkim trgovinama, debela je, žilava i nema dobar okus. Ipak, tehnički je jestiv. Dakle, ako dodajete avokado u smoothie ili nađete drugu sortu koja ima tanju, glađu kožu, slobodno upotrijebite malo.
2. Citrusno voće
Budući da mnogi recepti zahtijevaju naribanu koricu naranče, limuna ili limete, sačuvajte koru kad god cijedite sok ili uživate u citrusnom voću kao međuobroku.
3. Ananas
Tropsko voće poput ananasa ima debelu, čvrstu koru koja štiti njihovu nježnu unutrašnjost od ponekad oštre klime. Iz tog razloga jedenje njihove kore je zabranjeno.
4. Mango
Tehnički možete jesti koru manga, ali ona sadrže malu količinu urushiola, aktivne kemikalije u otrovnom bršljanu.
Dakle, bacite koru manga da budete sigurni, pogotovo ako znate da ste osjetljivi na otrovni bršljan.
5. Butternut tikva
Ne samo da je kora butternut tikve debela i teška za guljenje, već stoji i između nas i ukusnog mesa koje se nalazi u njoj. Zato bi bilo najbolje da je uvijek gulite, a isto vrijedi i za kabochu i crvenu Kuri tikvu. S druge strane, kore žira, delicate i medene tikve će u pećnici postati mekane i nježne, tako da ih možete ostaviti.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!