Podni ili slobodni uzgoj? Evo što zapravo znače etikete na jajima

Lifestyle 25. ruj 202312:01 0 komentara
Pexels

U SAD-u je potrošnja jaja u porastu - procjenjuje se da jedna osoba pojede oko 300 jaja godišnje.

Jaja su “jedan od bioraspoloživih izvora proteina koje možete jesti”, rekla je Vicki Retelny, registrirana dijetetičarka nutricionistica, “što znači da tijelo, mišić, zaista vrlo učinkovito apsorbira i iskorištava taj protein iz jaja.”

Kutije jaja u trgovinama variraju od jaja bez kaveza do organskih, smeđih i bijelih, jaja iz “biljnog uzgoja” do “slobodnog uzgoja”.

Ali znači li organsko ono što mislite da znači? A koje su etikete vrijedne dodatnog novca?

Saznajte što dobivate za cijenu koju plaćate.

‘Konvencionalna’ jaja, od razreda A do jaja bez kaveza

Najjeftinija jaja u trgovini, općenito su ona prikupljena od kokoši uzgojenih u zatočeništvu – 200 tisuća ili više u jednoj staji – s malo ili nimalo pristupa sunčevoj svjetlosti. Zbog loših životnih uvjeta, koji su jednaki velikom stresu, farmeri kokošima često režu kljunove kako bi ih spriječili da čupaju svoje i tuđe perje, kaže Kestrel Burcham, direktor unutarnje politike Instituta Cornucopia, organske industrije skupina pasa čuvara.

“Njihovi životi su brutalno kratki. U suštini su prisiljeni polagati jaja neprirodnom brzinom, a čim počnu usporavati zbog svog prirodnog sata i količine jajašaca u sebi, bivaju zaklani,” kaže Burcham.

Jednom ubijeno, meso ovih pilića koristit će se u proizvodima poput juha ili hrane za pse ili će se staviti na odlagalište, prneosi National Geographic.

Oznake jaja:

Razred A: Kao i ocjenjivanje mesa, ovaj izraz se odnosi na fizičke kvalitete jaja, poput čvrstoće bjelanjaka.

Ako karton ima samo ocjenu A, pilići su najvjerojatnije uzgajani u baterijskim kavezima — nekada industrijskim standardom — gdje farmeri guraju tisuće pilića u kaveze i postavljaju ih ispred korita za hranjenje. Iako se broj kokoši uzgojenih u ovim uvjetima smanjio tijekom godina, gotovo 66 posto ih je još uvijek u baterijskim kavezima, prema United Egg Producers.

Podni uzgoj: Podni uzgoj je ista količina kokoši u istom prostoru kao i baterijski kavezi, ali bez kaveza.

Smeđa: Boja ljuske ovisi isključivo o rasi kokoši. Neke vrste kokoši nesu zelena, vrlo tamnosmeđa, maslinasta pa čak i plava jaja ili jaja boje lavande, kaže Burcham.

Na pola puta

Kvaliteta života ovih kokoši u ovoj kategoriji je bolja, ali ovisno o marki, možda nije puno.

Oznake jaja:

Slobodni uzgoj: postaje teško jer oznake trećih strana — poput Certified Humane i American Humane — imaju različite definicije slobodnog uzgoja od USDA-e. Oznaka vladine agencije znači da kokoši ne smiju biti u kavezima i moraju moći vidjeti van.

“Ali u stvarnosti, ove ogromne staje mogu imati 200 tisuća ili više kokoši”, kaže Burcham. “Vanjski prostor može biti mali betonski trijem na koji možda može stati pet kokoši.”

Hranjene povrćem: “Kokoši nisu biljojedi”, kaže Burcham. “Oni su svejedi.”

Vegetarijanski hranjeni pilići jedu samo sjemenke i ne hrane se svojom prirodnom hranom od kukaca i insekata. Burcham je rekao da njihove kokoši jedu čak i miševe. Uz dobro zaokruženu prehranu, kokoši nesu jaja s više vitamina i omega-3 masnih kiselina.

Velika jeftina jaja

Da biste pronašli visokokvalitetno jaje od visokokvalitetne kokoši, tražite “stvarno izvrstan pristup otvorenom”, kaže Burcham. Prirodno traženje hrane, socijalizacija i sretna kokoš izravno su povezani s kvalitetom jaja koje proizvode.

Oznake jaja:

Uzgojene na pašnjacima: Ove kokoši imaju najveći pristup vanjskom prostoru i nisu podvrgnute stresu zatočeništva. Kvaka je u tome što su i skupi za uzgoj. Poljoprivrednici trebaju više zemlje, više upravljanja i bolju zaštitu od predatora, kaže Burcham.

Također je utvrđeno da jaja uzgojena na pašnjacima imaju više razine antioksidansa i masnih kiselina u usporedbi s konvencionalnim jajima.

Unatoč svim definicijama, Burcham potiče potrošače na istraživanje. Uz ove popularne oznake, grupe trećih strana stvaraju vlastite oznake za jaja proizvedena pod određenim uvjetima.

Što zapravo znači da su jaja organska?

Da bi bili označeni kao organski, u igri je više čimbenika, uključujući: hranu za piliće bez sintetičkih pesticida i sintetičkih gnojiva, ograničenja u vezi s vrstama lijekova koje pilići smiju primati i pristup otvorenom – ali to ne znači da lutaju otvorenim poljima , kaže Burcham.

Unutar staja, farmeri mogu koristiti vrlo malena vrata, koja tehnički pilićima daju pristup van, ali ptice “imaju vrlo jak instinkt da izbjegnu grabežljivce odozgo”, rekao je Burcham. Bez mogućnosti da vide što je potencijalno iznad njih nakon što izađu kroz vrata, većina kokoši ostaje unutra.

Kada je riječ o jeftinijim organskim jajima, cijena uvelike varira. Organska jaja robne marke obično su “organska jaja najniže kvalitete koja možete nabaviti”, kaže Burcham.

Ove kokoši i dalje dobivaju neke kvalitete potrebne za organski uzgoj poput prirodne hrane i okruženja bez kaveza, ali jaja obično nisu ono što bi potrošači smatrali organskim. “Potrošači obično pretpostavljaju da vaše kokoši imaju okruženje visoke dobrobiti – vrlo usmjereno na van – a ta jaja po toj cjenovnoj razini to vjerojatno neće dobiti.”

No neprozirni organski propisi mogli bi se poboljšati s predloženim amandmanima na organske propise USDA-e, kaže Burcham.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!