Pokrivači su žarište bakterija, ali ovo je najprljavije mjesto u spavaćoj sobi

Lifestyle 12. tra 202220:33 > 13. tra 2022 08:10 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

U krevetu provodimo gotovo pola života, što znači da se stvarno trebamo pobrinuti da bude što čišći jer inače mogu postati pravo žarište plijesni i bakterija.

Istraživanja pokazuju da većina ljudi posteljinu mijenja jednom u nekoliko tjedana, no stručnjaci za naglašavaju da ju je važno mijenjati čak jednom tjedno; a madrac jednom u sedam godina.

Iako su madraci često skupi, postoji dobar razlog zašto ih se nakon nekoliko godina treba zamijeniti; jer mogu biti mjesto gniježđenja plijesni i bakterija, kažu stručnjaci.

VEZANA VIJEST

Čestice prljavštine i prašine koje “lete” po sobi se talože se na madracu, a stručnjaci objašnjavaju da su uz madrace bakterija puni i jastuci koji mogu skrivati više mikroba nego WC daska.

Znamo da razne klice žive posvuda po našim kućama, no postoje neka mjesta i stvari na kojima ih ima, a na koja se kod čišćenja često zaboravlja. Jedna od tih stvari; koja je ujedno i najprljaviji predmet u većini spavaćih soba; su lampe na kojima se skupljaju klice i bakterije, te i zavjese i jastuci.

Stručnjaci zato preporučuju dezinfekciju lampi jednom tjedno, kao i redovito (tjedno) pranje zavjesa, jastuka i posteljine jer bakterije i prašina mogu uzrokovati alergije, neugodan miris, te razne probleme s kožom, piše Večernji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.