Prirodni lijek za vjetrove: Kako se lagano riješiti ovog neugodnog problema?

Silvia/Pixabay/Ilustracija

Ispuštanje vjetrova je sastavni dio probave te znak da probavni sustav radi kako treba. Normalno je da se ispusti od pet do 15 vjetrova dnevno, dok sve više od toga može biti zabrinjavajuće.

Vjetrovi mogu biti i smrdljivi, što može upućivati na neke zdravstvene probleme. Ipak, dobra vijest je da postoje rješenja, odnosno prirodni lijekovi za vjetrove koji će utjecati na rad probavnog sustava te samim time i na ispuštanje vjetrova.

Što uzrokuje vjetrove?

Najčešći razlog zašto dolazi do vjetrova je jer se uz hranu ili piće u tijelo unese i zrak koji se nakuplja u probavnom sustavu i stvaraju se plinovi. Tijelo se potom pokušava riješiti tih plinova iz crijeva podrigivanjem ili vjetrovima. Određena količina vjetrova je potpuno normalna, ali ako su oni učestali i traju nekoliko dana potreban je pregled kod liječnika.

Do ispuštanja previše vjetrova može doći i zbog:

– teško probavljive hrane s puno vlakana ili šećera

– stresa

– zatvora

– povećanja razine bakterija u probavnom sustavu

– bolesti probavnog sustava

Prirodni lijek za vjetrove

Prvi korak kod smanjivanja vjetrova je promjena u prehrani ili prehrambenim navikama. Određene namirnice mogu utjecati na vjetrove te ih je potrebno smanjiti ili potpuno izbaciti. Evo još nekih savjeta:

1. Jedite sporije

Dobro je poznato da je poželjno jesti što sporije i dobro sažvakati svaku namirnicu, a važno je i jesti zatvorenih usta. Ovime će se u organizam unositi manje zraka, a samim time će i biti manje vjetrova. Jednako tako bi trebalo izbjegavati žvakati žvakače gume s kojima također ulazi višak zraka u crijeva.

2. Smanjite unos neke hrane

Određena hrana dodatno potiče nadutost, ali i vjetrove. Ovdje spadaju: grah, zeleno lisnato povrće kao što su karfiol, kupus, šparoge, zatim voće i voćni sokovi, mliječni proizvodi, žitarice, hrana koja sadrži škrob te namirnice od pšenice. Iako se ove namirnice ne smiju izbaciti iz prehrane jer imaju bogatu nutritivnu vrijednost, potrebno je samo ne pretjerivati s njihovim unosom.

3. Vježbajte

Osim što je dobro za tijelo, vježbanje bitno utječe i na probavu, točnije ubrzava je. Pomoći može i šetnja pola sata nakon obilnog jela, ali bilo koja druga aktivnost će također pokazati blagodati.

4. Uzimajte probiotike

Jogurti i probiotici (posebno kefir) su ključni za zdravlje probavnog sustava. Ovo je tako jer oni sadrže dobre bakterije koje su potrebne probavnom sustavu i koje pomažu u razgradnji hrane. Možda ćete prvih nekoliko puta osjećati nadutost ili vjetrove nakon što ih konzumirate, ali kasnije će to nestati.

5. Pijte puno tekućine

Najbolji izbor tekućine je uvijek voda koja može spriječiti pojavu zatvora te spriječiti pojavu smrdljivih vjetrova. S druge strane, treba izbjegavati gazirana i slatka pića.

6. Potražite pomoć biljaka

Određene biljke mogu pomoći kod smanjivanja vjetrova. Đumbir tako ubrzava probavu pa se i želudac brže prazni, a vjetrovi puno brže putuju u tanko crijevo pa su i manje šanse za stvaranjem neugode. Može se jesti sviježi s medom ili piti u obliku čaja. Osim toga, đumbir smanjuje mučninu, ublažava probavne smetnje, a dobar je i kod grlobolje.

Uz đumbir, pomoći mogu i čajevi od stolisnika, kamilice, anisa, paprene metvice te začini kim, komorač i kopar.

7. Smanjite stres

Možda ne biste povezali stres i vjetrove, ali ispuštanje vjetrova se može pogoršati zbog stresa. Osobe koje su stalno pod stresom ili su stalno u stresnoj situaciji, mogu prije te situacije imati proljev, zatvor, grčeve ili češće vjetrove.

Kada je potrebno posjetiti liječnika?

Kada su vjetrovi često nekontrolirani i kada se uz njih jave i grčevi, mučnina, proljev ili bolovi, potrebno je posjetiti liječnika kako bi se utvrdio uzrok ovih simptoma.

Zaključak

Vjetrovi su prirodan i normalan dio probave, a najčešće do njih dolazi zbog udisanja previše zraka ili zbog određenih namirnica. Postoji nekoliko jednostavnih prirodnih lijekova za vjetrove, a samo ih se treba pridržavati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.