Riznica proteina: Evo zašto biste trebali češće jesti tofu

Lifestyle 17. lis 202419:10 0 komentara
tofu posipan sjemenkama sezama
Pixabay

Mnogi ljudi su zabrinuti oko unosa dovoljno proteina u svoju prehranu, ali ne žele nužno jesti više mesa. Konzumiranje veće količine tofua jedan je od načina da dodate zdrave bjelančevine biljnog podrijetla svojoj prehrani.

Tofu je hrana na bazi soje napravljena od zrna soje, vode i sastojaka koji se nazivaju koagulansi koji to dvoje drže zajedno.

Tofu potječe iz Kine, no sada se jede diljem svijeta. Dostupan je u različitim varijantama, kategoriziranim prema čvrstoći, a u njemu se može uživati ​​na mnogo načina, uključujući pečenje, pečenje na žaru, prženje i kuhanje na pari.

Nutritivne vrijednosti

Tofu je bogat proteinima, kalcijem, manganom, bakrom i selenom, iako će točna količina hranjivih tvari, vitamina i minerala koji se nalaze u određenoj količini tofua varirati ovisno o marki i čvrstoći koju odaberete.

Tofu je također relativno niskokaloričan u usporedbi s drugim izvorima proteina. Iako ima više masti od neke druge hrane, većina te masti je polinezasićena vrsta koja je zdrava za srce, piše Harvard Health.

Postoje li rizici?

O sigurnosti soje godinama se žestoko raspravljalo u nutricionističkoj zajednici, zbog istraživanja na životinjama koja su pokazala da bi mogla biti povezana s povećanim rizikom od određenih vrsta raka. Smatralo se da je to zbog načina na koji određeni spojevi u sojinim proizvodima mogu djelovati slično estrogenu u tijelu (neke vrste stanica raka trebaju estrogen za rast).

Međutim, studije na ljudima nisu pokazale iste rezultate. Trenutačno nema dokaza koji povezuju ozbiljne zdravstvene probleme s jedenjem tofua.

Osobe koje su alergične na soju ne bi trebale jesti tofu jer bi mogle imati alergijsku reakciju. Inače, tofu se općenito smatra sigurnim za većinu odraslih.

Vrste tofua

Obično ćete moći pronaći četiri vrste tofua u trgovinama:

Svileni tofu: Ovo je najmekši oblik tofua i obično se koristi u kremastim jelima.

Srednji tofu: Čvršći od svilenog tofua, ali još uvijek mekan, srednji tofu najbolje je ubaciti u jela u kojima tofu ne mora zadržati svoj oblik.

Čvrsti tofu: Čvrsti (i ekstra čvrsti) tofu prodaje se u čvrstom bloku. Ova vrsta tofua zadržava svoj oblik čak i kada ga režete. Može se koristiti u brojnim receptima.

Ekstra čvrsti tofu: Najgušći oblik tofua još je svestraniji od čvrstog tofua jer može izdržati prženje i pečenje na roštilju, a da i dalje zadrži svoj oblik. Također upija više okusa iz marinada nego druge vrste tofua.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!