Što se događa vašem tijelu ako prestanete voditi ljubav?

Lifestyle 10. velj 202407:30 0 komentara
Unsplash/Ilustracija

Izostanak seksa može pojačati tjeskobu i stvoriti određenu distancu u odnosu s partnerom. Ali jeste li znali da kada se prestanete seksati, zdravlje srca također može biti ugroženo? Očigledno, intimnost s partnerom može sniziti krvni tlak, ojačati srce, pa čak i spriječiti kardiovaskularne bolesti.

Prema studiji iz 2010. provedenoj na muškarcima i objavljenoj u American Journal of Cardiology, seks dvaput tjedno ili više bio je povezan sa smanjenim rizikom od srčanih bolesti u usporedbi s osobama koje su imale spolne odnose jednom mjesečno ili rjeđe. U međuvremenu, studija iz 2019. u časopisu Sexual Medicine otkrila je da seks može smanjiti krvni tlak osobe.

Zdravlje srca, san i mentalno zdravlje

Seks je izvrstan način za opuštanje i oslobađanje od stresa; njegov nedostatak mogao bi negativno utjecati na vaše mentalno zdravlje, a time i na vaše kardiovaskularno zdravlje. Kronični stres može dovesti do loših životnih izbora poput nezdrave prehrane i manje kretanja. Nespavanje i pretjerana briga mogu utjecati na vaš san. Svi ovi faktori mogu uzrokovati pogoršanje zdravlja vašeg srca, piše Health Digest.

Također, prema dr. Michaelu Blahi intimnost s partnerom dovodi do toga da se osjećate povezano s njim i može spriječiti osjećaj usamljenosti, depresije i tjeskobe. Podrazumijeva se da je vaše mentalno zdravlje usko povezano s vašim općim zdravljem, uključujući zdravlje vašeg srca.

Nešto se događa i s vašim razinama estrogena i testosterona kada se prestanete seksati, a to može utjecati na zdravlje vašeg srca, prema dr. Josephu J. Pinzoneu. Seksualna aktivnost potiče te hormone, ali niske razine hormona mogu dovesti do bolesti srca i drugih komplikacija, smatra dr. Pinzone. Sada kada znate neke od iznenađujućih načina na koje seksualni život može utjecati na zdravlje, možda se pitate što seks može učiniti nekome s postojećim kardiovaskularnim problemima.

Seks i bolesti srca: Što treba uzeti u obzir?

Važno je napomenuti da, usprkos brojnim dobrobitima za srce, sam redoviti seks nije nešto što će vam pomoći ostati zdravim. Iako se može smatrati blagim do umjerenim oblikom vježbanja, ne bi trebao zamijeniti redovite oblike vježbanja i zdravu prehranu koja je važna za zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Nestabilna visokorizična kardiovaskularna stanja poput nepravilnog otkucaja srca (aritmija), bolova u prsima (angina) ili zatajenja srca zahtijevaju određenu razinu opreza kada se radi o seksu, u suprotnom nema potrebe za brigom. Ako se možete popeti uz stepenice bez poteškoća, možete i voditi ljubav.

Za dodatna pitanja obratite se svom liječniku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!