Ostaci hrane najčešće se spremaju i hladnjak kako se ne bi brzo pokvarili, no pritom treba voditi računa o nekim stvarima. Naime, u hladnjak ne biste trebali stavljati toplu hranu jer bi to povećalo unutrašnju temperaturu i može dovesti do potencijalnih zdravstvenih rizika za ostalu hranu koja se nalazi u hladnjaku.
U slučaju da u hladnjak pohranite toplu hranu, kompresor uređaja mora jače raditi kako bi održao unutarnju temperaturu na razini koju želite. U tom slučaju, zrak unutar aparata postaje sve topliji, a zbog konvekcije se toplina kreće od mjesta s višom temperaturom do mjesta s nižom temperaturom.
Osim toga, kada stavljamo vruće stvari u hladnjak, temperaturna razlika između dva sustava uzrokuje kondenzaciju. Kapljice mogu završiti na stražnjoj stijenci hladnjaka pa može doći do zamrzavanja hrane koju dodirnu. Kondenzacija također podrazumijeva i vlagu u hladnjaku, a to nije preporučljivo za čuvanje hrane.
Zbog svih tih procesa toplu hranu nipošto nemojte stavljati u hladnjak već je najprije pustite da se dobro ohladi, piše Science abc.
Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti u svojim smjernicama za zaštitu i sigurnost hrane navodi da hranu držite vani najviše dva sata nakon kuhanja, a potom je možete spremiti u hladnjak.
Ako hranu ostavite više od dva sata na sobnoj temperaturi, može doći do rasta i razvoja bakterija, a to u ekstremnim slučajevima može dovesti do trovanja hranom.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!