Stručnjakinja za parfeme: Kopije parfema opasnije su od kopija torbi

Lifestyle 21. ožu 202317:07
Lisa Lake / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Merima Bašić, osnivačica grupe "Parfemologija" koja na Facebooku okuplja više od 40.000 ljubitelja parfema iz Bosne i Hercegovine i njezinih susjednih zemalja, za N1 BiH upozorila je da je kopije parfema sve teže otkriti, ali i da takve kopije skrivaju ozbiljnu opasnost.

Ključno pitanje svakoga tko kupuje parfem glasi – je li taj proizvod originalan. Oni koji dobro poznaju parfeme, lako prepoznaju i kopiju. Kažu da ne postoji egzaktan savjet kako otkriti prevaru, osim da se kupuje kod ovlaštenih prodavača.

Tržiše je preplavljeno kopijama parfema, a te kopije sve je teže i teže otkriti jer je tehnologija za krivotvorenje danas dostupna većini. Međutim, kopija parfema nije isto što i, primjerice, kopija torbe. Parfem ulazi u organizam pa ovim pozivam ljude da čuvaju svoj organizam, i ne kupuju kopije, koje mogu naštetiti njihovom tijelu. Ne postoji jedan savjet kako prepoznati kopiju, već ću samo reći da vježbaju oko za detalje”, kazala je Merima Bašić, koja se godinama bavi parfemima.

Bašić je poručila i da postoji mit kako parfemi koji stižu na tržište Bosne i Hecegovine nisu jednako kvalitetni kao i oni namijenjeni za zapadna tržišta. Dodaje da postoje subjektivne okolnosti zbog kojih nam se nekada može učiniti da neki parfem drugačije miriše.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.