Sušite odjeću u kući? Stručnjak objasnio zašto to nije dobra ideja

Lifestyle 21. velj 202422:55 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

S niskim temperaturama i nedostatkom sunca, sušenje rublja može izgledati kao nemoguć zadatak. Ako ste i vi među onima koji strpljivo čekaju da se odjeća osuši u kući, ovo je tekst za vas.

Stručnjaci kažu da ova, relativno uobičajena praksa, može biti vrlo opasna.

Greg Wilson, osnivač i glavni izvršni direktor Quotezone.co.uk, za Express kaže kako mnogi ljudi uopće nisu svjesni posljedica sušenja odjeće na zraku u svojim domovima.

“Korištenje sušila za zrak, radijatora i grijanih polica za sušenje u zatvorenom može se činiti kao dobra ideja tijekom zimskih mjeseci, ali može predstavljati ozbiljan zdravstveni rizik”, upozorava on.

Vješanje vlažne odjeće u vašem domu oslobađa vlagu u zrak i stvara idealno tlo za razmnožavanje plijesni.

Stavljanje rublja na radijatore ili grijane police za sušenje također nije rješenje jer to može uzrokovati unutarnje onečišćenje i povećati šanse za vlagu i plijesan stvaranjem kondenzacije.

Zabrinjavajuće je da izloženost plijesni može dovesti do alergijskih reakcija, kihanja, curenja iz nosa, osipa na koži, napadaja astme, gubitka težine, čak i hospitalizacije u teškim slučajevima. Wilsonu kaže kako se ogroman novac troši na liječenje bolesti povezanih s vlažnim stanovima i da taj problem ne treba shvaćati olako.

Osim ozbiljnih zdravstvenih rizika, plijesan i vlaga također mogu biti skup problem za rješavanje.

“Kada počnu, spore mogu putovati u različite dijelove kuće i migrirati kroz građevinske materijale, utječući na druge dijelove doma poput podova, stropova i zidova. Vlasnici kuća koji se bore s problemom plijesni mogli bi na kraju potrošiti tisuće i tisuće kako bi ga uspješno riješili”, kaže Wilson.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!