Tajna savršeno poširanih jaja je u samo jednoj stvari

Unsplash

Ne možemo se sjetiti nijednog težeg načina pripreme jaja od poširanja. Učinite li to ispravno, dobit ćete punašan, ovalni balon koji biste lako mogli nadopuniti s kuglicom svježe mozzarelle, ali učinite li to na pogrešan način, završit ćete s ispuhanim bjelanjkom oko golog, kuhanog žumanjka.

Srećom, kulinarska majstorica Julia Child dala nam je trik za pripremu savršeno oblikovanog poširanog jajeta, piše Lifehacker.

Savršeno poširano jaje ima zaobljene rubove, debeljuškasto je, ovalnog oblika i malo bjelanjka izgubi pri kuhanju. Veliko je gotovo kao kuhano jaje, ali je tekstura izrazito drugačija, svilenkasta i poput kreme. Julijin trik bio je da iglom probuši rupu u ljusci jajeta i kratko prokuha cijelo jaje s ljuskom 10 sekundi. Nakon što je to učinila, izvadila je jaje iz vode, razbila ga i pripremila kao i obično. Ideja je da se kratkim potapanjem u kipuću vodu samo počinje stvrdnjavati vanjski sloj bjelanjka. Kad ogulite jaje, bjelanjak bi trebao zadržati oblik umjesto da se rasprši po dnu posude ili da se otopi u vodi.

Rupica omogućuje zraku da kontrolirano izlazi iz jajeta kada se ono uroni u kipuću vodu, tako da ne pukne nasumično. Umjesto da ga bockate, lagano ga valjajte po kuhinjskom pultu dok ne dobije male pukotine.

Nakon što je jaje razbijeno, rešetkastom žlicom ga spustite u kipuću vodu. Možete dodati u kipuću vodu i žličicu octa da se ubrza zgrušavanje, ali to nije obavezno.

Ona navodi kako ovaj korak prije kuhanja samo dodaje nekoliko sekundi prosječnoj metodi poširanja, a vrijeme je dobro potrošeno.

“Jedno upozorenje: nemojte se udaljavati tijekom tih deset sekundi. Ako pričekate puno više od 30 sekundi, bjelanjak će se početi stvrdnjavati i lijepiti za unutarnju membranu pored ljuske. Ali ako možete zastati i posvetiti jajetu svu svoju pozornost, deset sekundi kuhanja je ulaznica za vaš sljedeći prekrasan poš”, zaključila je kulinarska majstorica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.