Terapeut otkrio kako prepoznati da ljubavna veza neće potrajati

Pexels

Postoji mnogo znakova na koje treba obratiti pozornost da bi veza mogla biti u raspadu - na primjer, nedostatak fizičke intimnosti, neusklađene vrijednosti i ciljevi ili stalno ponavljanje iste svađe.

Terapeut Jeff ​​Guenther tvrdi da postoji jedan problem na koji svakako vrijedi obratiti pozornost.

“Gotovo mogu jamčiti da veza neće potrajati ako vidim da se događa jedna stvar”, rekao je Guenther u nedavnom TikTok videu.

Nemoguće je imati sretnu vezu ako se jedna strana puno više trudi

Svi odnosi imaju zapinjanja i glatka razdoblja. Možda će biti trenutaka kada će jedan partner morati preuzeti neke stvari na sebe jer je drugi prezaposlen ili preopterećen – ali u cjelini, oboje bi trebali podjednako pridonositi, prenosi Best Life.

“Ako jedan partner stalno ulaže više rada i truda od drugog, to će na kraju prevrnuti ravnotežu”, objašnjava Guenther. Takva dinamika, gdje jedna osoba ulaže puno više truda, jedan je od glavnih znakova da veza neće potrajati, tvrdi terapeut.

Ogorčenost će se nakupiti

Razlog zašto veze rijetko napreduju ovom dinamikom je taj što osoba koja ulaže sav trud obično počinje gajiti ogorčenost i ljutnju. Guenther kaže da se to s vremenom može početi razvijati sve jače i na kraju postati previše za oporavak.

Ogorčenje se često naziva “tihim ubojicom veze”, jer može postati otrovno ako se ne riješi.

Ako i kada prekinete, jedan bi se partner mogao osjećati iznenađeno

“Kada veza završi, partner koji nije ulagao toliko truda bit će šokiran. Pitat će se zašto se završava, dok će onaj tko odustaje reći: “Stvarno? Ovo su svi trenuci kada sam ti govorio da je to problem”, poručuje Guenther.

Drugim riječima, često postoji nepovezanost između partnera – što može dovesti do zbunjujućeg prekida. Dok se osoba koja ulaže sav trud može osjećati kao da je izrazila da je nešto muči, njezin partner može ili podcijeniti njihovu frustraciju ili je jednostavno ne uspijeva potpunosti shvatiti.

Zato je komunikacija ključna

“Dakle, budite iskreni prema sebi. Jeste li vi taj koji se manje trudi? Jer ako se ne promijenite, to bi moglo značiti propast”, ukazuje Guenther.

U zasebnom TikTok videu, Guenther otkriva da je jedan od najvažnijih trenutaka kada treba progovoriti u vašoj vezi kada primijetite nepravednu raspodjelu kućanskih poslova, emocionalnog rada, financijskih obveza ili bilo čega drugog.

Ako ste vi osoba koja ulaže više napora, važno je dati partneru priliku da to pojača tako što ćete podijeliti kako se osjećate. Pokušajte to izraziti kao potrebu, a ne kao optužbu, i krenite s izjavom “ja”.

Na primjer, možete reći: “Osjećam se jako iscrpljeno u posljednje vrijeme jer mi se čini da ako ne radim kućanske poslove, oni jednostavno neće biti obavljeni. Puno bi mi značilo kada bi mogao izabrati nekoliko kućnih poslova tjedno da mi pomogneš.” Ako to kažete na ovaj način, daleko je manja vjerojatnost da ćete svog partnera natjerati u obranu, nego kada biste rekli: “Nikada mi ne pomažeš oko kuće i dosta mi je toga.”

S druge strane, ako mislite da ste vi osoba koja zabušava u vezi, razmislite o tome da pitate partnera što treba od vas. Možda mu je previše neugodno tražiti vašu pomoć, a ako kažete: “Što mogu učiniti da ti olakšam život?” pokazujete da priznajete koliko naporno rade, da vam je stalo do njihove sreće i da ste spremni i željni podijeliti teret.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok