Turisti otkrili što ih najviše smeta u Hrvatskoj, ali i gdje se nalaze najbolji domaćini

Lifestyle 11. velj 202415:55 0 komentara
Zvonimir Barisin/PIXSELL

Istraživanje u kojem je sudjelovalo nešto manje od 20 tisuća turista pokazalo je da su najbolji domaćini u Istri, ali i što najviše smeta naše goste.

Studiju potpisuju kompanije GetByFerry.com i GetByBus.com.

Kada je riječ o općenitim iskustvima i razinom zadovoljstva putnika u Hrvatskoj, istraživanje je pokazalo da se čak 90% posjetitelja namjerava vratiti u Hrvatsku, a da bi njih 96% Lijepu našu preporučilo prijateljima, prenosi tportal.

Hrvatska je i dalje izuzetno popularna među solo putnicima. Konkretno, čak 30% posjetitelja navelo je da su u Hrvatsku putovali sami, što je gotovo isti rezultat kao prošle godine. No, kada govorimo s kime su putnici posjećivali Hrvatsku, slika se blago promijenila. Partneri i obitelj su i dalje vodeća pratnja naših putnika, a ove godine njihova zastupljenost je skočila na 52%.

S druge strane, nešto se smanjio broj posjetitelja koji su nas posjetili u društvu prijatelja. Ove godine ih je ukupno 16%, dok ih je prošle godine bilo 22%. Mlađi putnici češće će putovati s prijateljima, dok će oni nešto stariji odmor radije provesti s partnerom ili obitelji.

Gotovo trećina putnika odgovorila je kako su se odlučili za posjet Hrvatskoj zbog odmora i relaksacije, a slijedeći najzastupljeniji razlozi dolaska putnika su razgledavanje, zabava i kultura pa možemo zaključiti da preko 80% posjetitelja bira Hrvatsku u svrhu opuštajućeg ljetnog odmora. Ostali, manje zastupljeni razlozi zauzimaju oko 20%, a u to spadaju obiteljski, sportski, poslovni, zdravstveni i drugi razlozi posjete.

Kada je riječ o gradovima, turisti su u Zagrebu bili najzadovoljniji smještajem, dok se u pogledu omjera kvalitete i cijene smještaja na dnu nalazi Split. Ipak, Split je prema podacima sveukupno bio najpopularniji, a turisti su u njemu većinom ostajala od jednog do dva tjedna.

U Dubrovniku, posjetitelji su najbolje ocijenili atrakcije te aktivnosti i povezanost s drugim gradovima i otocima, dok su u Zadru ostali oduševljeni – izborom restorana.

Turisti su jasno dali do znanja i da Hvar, Novalja i Vodice ostaju najpopularnije party destinacije, a kada je riječ o plažama, tvrde da su najbolje one na otoku Krku, s Malinskom i Baškom pri samom vrhu. Slijede ih plaže otoka Raba i Lošinja te Brača i Korčule.

U kategoriji restorana i njihovih cijena, očekivanja posjetitelja najviše su ispunili Baška i Poreč s visokim ocjenama i za ponudu i cijene restorana. S druge strane, na dnu liste našao se Ston gdje je tek oko 60% ispitanika reklo da je zadovoljno cijenama u restoranu, a oko 70% bilo je zadovoljno samim izborom restorana. Ponudu smještaja posjetitelji su najniže ocijenili u Starom Gradu na Hvaru te u Skradinu.

Za kraj, turisti su se iskreno izjasnili i o ljubaznosti domaćina te je njih čak 94% izrazili zadovoljstvo uslužnošću lokalnog stanovništva, a kao najljubazniji lokalci posebno su se istaknuli – Istrani. Naime, Rovinj, Pula i Poreč apsolutno su oduševili naše posjetitelje svojim gostoprimstvom te tako Istri osigurali titulu domaćina godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!