Ubrzava li kava metabolizam? Evo što kažu istraživanja

Lifestyle 20. stu 202309:10 0 komentara
Pexels

Ispijanje kave povezano je s nizom zdravstvenih dobrobiti, uključujući mentalnu bistrinu, pamćenje, antioksidacijsku potporu, izvedbu vježbanja i još mnogo toga.

Svjetski poznati liječniku i istraživač, William Li, dodaje još  jedan benefit kavi. Prema njemu, kava je također vrhunski pospješivač metabolizma.

“Kava sadrži nešto što se zove klorogenska kiselina što pospješuje vaš metabolizam, kao i vašu obranu zdravlja”, kaže Li. Što se tiče te specifične obrane zdravlja, pokazalo se da spoj štiti krvožilni sustav i smanjuje upalu.

Ali vratimo se metaboličkom zdravlju: istraživanje je pokazalo da su kava i ekstrakt zrna zelene kave (koji sadrži visoku koncentraciju klorogenske kiseline) povezani sa smanjenom težinom i zdravim odgovorom na inzulin.

Drugo istraživanje pokazalo je da žene koje piju dvije do tri šalice kave svaki dan imaju manje tjelesne masnoće od onih koje rijetko piju kavu, prenosi MBG.

I još jedna studija, objavljena u European Journal of Nutrition, posebno je promatrala učinak kave na metabolički sindrom: u studiji su istraživači otkrili da su sudionici koji su pili više od tri šalice kave dnevno imali niži BMI (indeks tjelesne mase), opseg struka, krvni tlak i trigliceride, kao i viši HDL kolesterol od dobrovoljaca u studiji koji su pili manje od jedne šalice dnevno.

Sav ovaj znanstveni žargon na stranu, sigurno je reći da kava može koristiti vašem metabolizmu. Nije ni čudo što ga Li smatra jednom od svojih ključnih namirnica za poticanje metabolizma.

Što se tiče toga, sam kofein također je klinički pokazao da poboljšava iskorištavanje energije (sagorijevanje kalorija), termogeno sagorijevanje masti (lipoliza) i regulaciju tjelesne težine. Zato izvore kofeina možete pronaći u nekim visokokvalitetnim dodacima za poticanje metabolizma.

Naravno, način na koji pripremate svoju kavu može lako sabotirati te prednosti jačanja metabolizma – na primjer, ako u svoje piće dodate umjetne okuse i šećer. Neka vaša šalica kave bude što je moguće čistija; ako uživate u dašku okusa, pokušajte se odlučiti za prirodne zaslađivače, poput cimeta, agave ili ekstrakta vanilije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.