Urolog otkrio zašto bi neki muškarci trebali mokriti sjedeći

Lifestyle 21. srp 202219:14 1 komentar
Steve DiMatteo/Pixabay/ILUSTRACIJA

Kod problema sa prostatom moglo bi biti lakše mokriti sjedeći, kaže urolog dr. Antonio Plešnar te dodaje kako o tome trebaju razmisliti i stariji muškarci kojima se ruke pomalo tresu, zbog higijene prostora.

Ova teorija izazvala je priličnu buru u muškom svijetu, naviklom da mokri stojećki. Međutim, ima to svojih prednosti. Prije svega, možete mokriti bilo gdje, a i ne morate razmišljati o tome na kakvu ćete dasku sjesti u javnom toaletu i slično. No, stručnjaci su pronašli još neke dobrobiti koje biste mogli imati od te promjene.

Prednosti mokrenja u sjedećem položaju

Tako izvanredni klinički profesor na Odjelu za urologiju UCLA, dr. Jesse N. Mills tvrdi da bi sjedeći položaj mogao biti koristan za muškarce koji pate od problema s prostatom, jer taj položaj omogućava da potisnu mokraću s većom snagom nego što to mogu dok stoje, a time i bolje pražnjenje mjehura.

U studiji koja je objavljena 2014. godine naglašava se kako su dok sjedimo mišići zdjelice i kukova opušteniji, što olakšava mokrenje, piše The Sun.

Urolog mr.sc. Antonio Plešnar kazao je za 24sata da se slaže s tim navodima.

“Iako se čini da je članak pisala žena kojoj je dojadilo čistiti toalet iza muškarca, mogu se složiti s ovom tezom. Naime, istina je da se u sjedećem položaju nešto lakše mokri, jer je pritisak na mjehur malo veći. Dakle, muškarcima kojima imaju problema sa prostatom i pražnjenjem mjehura može se savjetovati da mokre sjedeći”, kaže mr.sc. Antonio Plešnar, specijalist urologije i subspecijalista urološke onkologije iz ordinacije ‘Urovitalia dr. Plešnar’ u Čakovcu.

Zdravima nije potrebno, ali…

Zdravim muškarcima promjena rakursa u tom pogledu nije potrebna, dodaje, no kako godine nose određene probleme, ima onih kojima bi se moglo savjetovati da razmisle o tome, dodaje.

VEZANA VIJEST

“Stvar je u tome da s godinama dolazi do toga da se pomalo tresu ruke, pa muškarci počinju mokriti sve neurednije, pogotovo ako se jave simptomi parkinsonizma ili nekih sličnih bolesti. Neuredno mokrenje utječe na higijenu prostora i doista može postati problem za ženu koja to čisti, pa starijim muškarcima doista možemo savjetovati da na taj način preveniraju nered i sačuvaju partnerice”, dodaje.

Naravno, to ne znači da sad baš svi moraju mokriti sjedeći, kaže. Sve dotle dok osjećate da vam se mjehur dobro ispraznio i dok stojite, možete mokriti u bilo kojem položaju. No, ako se mučite da biste došli do tog osjećaja praznine, puno važnije od promjene položaja u kojem mokrite jest to da odete do urologa na pregled, kako biste utvrdili mogući uzrok problema.

Naime, zadržavanje mokraće u mjehuru može utjecati na nakupljanje bakterija i dovesti do infekcije bubrega, ako traje predugo, pa svakako treba porazgovarati s liječnikom. Simptomi kod kojih se treba zabrinuti uključuju spor mlaz urina, naprezanje pri mokrenju, isprekidan mlaz mokraće, dvostruko ili višestruko mokrenje u kratkom razmaku, te situacija kad vam je potrebno više vremena da uopće počnete mokriti, upozoravaju stručnjaci.

Ako urin zaostane u mjehuru, kemikalije u ureji će se stvrdnuti i formirati kristale. S vremenom će ti kristali očvrsnuti i formirati kamenje u mjehuru. Ako se mjehur ne isprazni do kraja, ostaci urina mogu dovesti do pritiska u bubrezima, što, ako potraje dugotrajno, može dovesti i do trajnih oštećenja. Zato je važno voditi računa o tome.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.