FOTO / Scena kao iz horor filma u Osijeku: 20 pasa zatvoreno u mraku, izmetu, bez hrane i vode

Ljubimci 01. ožu 202416:18 0 komentara
Udruga Pobjede / Prijatelji životinja

Na posjedu bez vode i kanalizacije u Osijeku, krcatom smećem, nalazi se najmanje 20 pasa zatvorenih u mraku podrumskog prostora punog otpada i izmeta, u užasno prljavim improviziranim boksovima s hrđavim rešetkama, bez hrane i vode, objavili su Prijatelji životinja.

Tu su i neliječeni pas s otvorenim ranama po nogama uprljanima fekalijama i kujica s parvovirusom. Tzv. boksovi prepunjeni su tolikom količinom urina i izmeta da je potpuno jasno da psi ne idu u šetnju, već su prisiljeni obavljati nuždu u tom malom prostoru. To je samo dio šokantnog sadržaja kaznene prijave koju su podnijeli aktivisti osječke Udruge Pobjede.

Scene kao iz horor filma događaju se na privatnom smještaju kod jedne tzv. čuvalice pasa u Osijeku, koja se među udrugama za zaštitu životinja i na društvenim mrežama reklamira kao velika ljubiteljica životinja, koja je “završila Cambridge za edukaciju suživota djece i pasa”. Nema registriranu djelatnost hotela za životinje ni sklonište, a naivnim spašavateljima životinja predstavlja se kao osoba koja je sa suprugom otvorila smještaj za kućne ljubimce, nakon što se ranije bavila istim poslom u Poreču. Čuvanje psa naplaćuje udrugama 50 eura i dodatno za hranu, vlasničkim psima 85 eura i hranu, a čuvanje na dnevnoj bazi 10 eura. Prima pse iz cijele Osječko-baranjske županije, ali i iz Zagreba, upozoravaju iz udruge.

Pohvalila se da smještaj ima “sobe u kojima psi mogu biti sami ili s nekim drugim što se dogovara kroz boravak, boksevi u zatvorenom prostoru te boksevi u otvorenom prostoru s natkrivenim djelom”. Dodala je i da šeću pse triput dnevno i da šalju slike i videe ljubimca. Fotografije i snimke zanemarenih i bolesnih pasa jasno potvrđuju da je sve navedeno laž, kažu iz Prijatelja životinja.

“Na ovakve gnjusne prizore, od kojih se svima diže želudac, naviknuti smo kada je riječ o bivšim šinterajima koji sada rade kao skloništa i već godinama ih redovito prijavljujemo. No zaprepastilo nas je što se ovo događa na plaćenom smještaju. Sramotno je da oni koji se promoviraju kao ljubitelji životinja na ovako oduran način postupaju sa psima, koji ionako pate jer već su dosad proživjeli užas napuštanja i loše skrbi. Umjesto da im privremeni smještaj bude ugodno mjesto gdje će se socijalizirati, izliječiti i pripremiti za zauvijek domove, ovo je za njih mučilište i čisto zlostavljanje životinja”, zgroženi su u udruzi Prijatelji životinja.

Udruga Pobjede / Prijatelji životinja

Pojašnjavaju da, zbog brojnosti napuštenih životinja i često prepunih skloništa, nalaznici napuštenih pasa imaju praksu privremeno zbrinjavati pse na plaćenom smještaju kod tzv. čuvalica. No upozoravaju da građani i udruge ne bi smjeli davati novce pojedincima koji nemaju registrirane objekte za privremeni smještaj kućnih ljubimaca.

Pritom svakoga psa kojega maknu s ulice moraju prvo prijaviti skloništu i sa skloništem sklopiti ugovor kao privremeni udomitelji. U protivnom, ako ne prijave nalazak psa skloništu, krše zakon, a i gradovi i općine nisu svjesni brojnosti napuštenih pasa koje su dužni zbrinjavati.

“Nažalost, ovaj slučaj, koji je prijavljen DIRH-u, samo je jedan od mnogih ilegalnih smještaja životinja u Hrvatskoj. Iako legalnost ne znači uvijek adekvatno postupanje prema životinjama, ipak daje mogućnost kontrole i nadzora nadležnih inspekcija. Ako želite pomoći napuštenim životinjama, ne plaćajte za njih privremene smještaje pojedincima koji krše zakonske propise i zlostavljaju životinje umjesto da ih spašavaju”, poručuju Prijatelji životinja i pozivaju sve da, umjesto kupnje, udome napuštenu životinju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!