Gdje se ptice odmaraju dok lete preko oceana?

Lifestyle 10. tra 202421:34 1 komentar
Pixabay / Ilustracija

Ptice su sposobne za stvari koje su iz ljudske perspektive zaista nevjerojatne - od višesatnog letenja bez da mašu krilima dok toga da mogu letjeti mjesecima. Međutim, svo to vrijeme u zraku može umoriti i najiskusnijeg letača. Gdje se ptice odmaraju dok lete iznad oceana?

Za neke vrste najbolja je strategija – ne stajati.

Studija iz 2021. proučavala je pet vrsta koje su tijekom jesenje migracije prelazile velike udaljenosti i otkrila da su se te vrste, uključujući sivog sokola i ribicu, u uzletu oslanjale na vjetar kako bi pri uzdizanju štedjele energiju za dugo putovanje.

“Donedavno se pretpostavljalo da je uzdizanje slabo ili da ga nema na površini mora. Pokazali smo da to nije slučaj”, rekao je glavni autor Elham Nourani u izjavi koju prenosi IFL Science. “Umjesto toga, otkrili smo da ptice selice prilagođavaju svoje rute leta kako bi mogle iskoristiti vjetar i uvjete uzdizanja dok lete iznad mora. To im pomaže da izdrže stotine kilometara leta.”

Procjenjuje se da su oko 2000 vrsta ili 20 posto od ukupnog broja ptica u svijetu ptice selice. Istraživači su sada otkrili da se veći broj ptica nego što se dosad mislilo odmara na brodovima. “Odmori na brodovima smatraju se iznimnim i anegdotskim događajem u ornitološkoj literaturi”, pišu autori rada objavljenog 2022. Međutim, ti su istraživači proveli oceanografsku kampanju unutar Sredozemnog mora i zabilježili 13 različitih vrsta ptica koje su se zaustavljale na brodovima tijekom njihove 25-dnevne ekspedicije.

Tim je otkrio da je srednja duljina vremena u kojem su se ptice zaustavile na njihovom brodu bila 42 minute, i smatraju da bi to vrijeme moglo biti relativno kratko zbog nedostatka izvora hrane koje bi ptice mogle pronaći na ovom brodu. Međutim, tim vjeruje da je većina ptica odlučila stati ili zato što su se suočili s lošim vremenskim uvjetima ili jer su bile u fizički lošem stanju i morale su se odmoriti.

Koristeći podatke o pticama, procjenjuju da bi gotovo četiri milijuna ptica moglo koristiti brodove u središnjem Sredozemlju kao mjesta za zaustavljanje, što sugerira da je potrebno provesti više istraživanja o utjecaju pomorskog prometa na jesensku migraciju ptica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare