Imaju li mačke osjećaj krivice?

Ljubimci 26. stu 202307:13 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Kada mačka grebe kauč ili drugi namještaj ili mokri po kući, ponekad se ponaša kao da se kaje. A što kažu stručnjaci?

Mačke ponekad ostavljaju dojam da točno znaju kada su nešto pogriješile, pa čak i žale zbog tog čina. Ako ste i vi tako mislili, moramo vas razočarati, jer stručnjaci kažu da mačke nisu sposobne osjećati krivnju.

Kad ljudi učine nešto pogrešno, nemarno ili slučajno, obično se osjećaju krivima. To diktira moralni kodeks ponašanja koji učimo od najranijih godina, alat koji nam omogućuje suživot s drugim predstavnicima ljudske rase.

Za razliku od nas, mačke nisu vezane nikakvim moralnim kodeksom primjerenog ponašanja. Predmeti za mačke nemaju nikakvu vrijednost i one ne znaju koliko ste novca izdvojili za novi kožni kauč ili što je uopće novac.

Mačke ne razumiju zašto vas izgreban namještaj toliko ljuti. Stoga kazne kod mačaka nisu ni na koji način učinkovite. Ali zato mačke razumiju da ste ljuti čak i kad niste opušteni. Iako se zbog toga ne osjećaju krivima, to može dovesti do ponašanja koje podsjeća na tužne oči, spuštene uši i podvijen rep, prenosi City Magazine.

Stručnjak za ponašanje mačaka, veterinarka Tereza L. DePorter kaže da su mačke jako loše u pomirenju i nemaju urođenu sposobnost rješavanja sukoba (bilo da se bore ili bježe).

Prema njezinim riječima, to je zato što su prirodno vrlo usamljene životinje (osim ako nisu prisiljene živjeti zajedno). A budući da su usamljenici, nemaju motiva razvijati tu vještinu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!