Iznenađenje u izboru za pticu godine, pobjedu odnio srodnik vrana

Ljubimci 22. stu 202316:14 0 komentara
BIOM

Za pticu godine 2024. neočekivano je u snažnoj pernatoj konkurenciji proglašen gačac, srodnik vrana, prepoznatljiv po crnom perju, a po graktanju poznat stanovnicima gradova koje je naselio zbog ubrzanog gubitka staništa.

“Ishod ovogodišnjeg glasanja bio je prilično neočekivan, budući da su druge dvije nominirane vrste – suri orao i bijela roda vrlo prepoznatljive i mnogima omiljene vrste ptica”, priopćila je zagrebačka udruga Biom.

Na iznenađenje mnogih, ali i oduševljenje ornitologa posvećenih zaštiti urbane bioraznolikosti, u danas okončanom izboru, otvorenom javnosti putem glasanja na internetskoj stranici Bioma titulu Pticu godine 2024. osvojio je gačac (Corvus frugilegus).

Ornitološka zajednica, uz inicijativu zagrebačke udruge Biom i Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode iz Osijeka i ove je godine za izbor ptice nominirala vrste na koje je zbog ugroženosti potrebno skrenuti pozornost.

“Rezultati glasanja su nam pokazali nešto što mi koji se bavimo zaštitom prirode povremeno zaboravimo – a to je da nismo sami u prepoznavanju važnosti svake vrste i želji da se ona očuva, pa makar ona bila crna i graktava”, rekla je ornitologinja iz udruge Biom Iva Šoštarić, poručivši da očuvanje prirode započinje u našem dvorištu i veseli je što su mnogi to prepoznali.

Prirodni dom gačca su polja na kojima se u jatima uglavnom hrani kukcima, sitnim kralješnjacima i biljnim materijalom, dok gnijezdi u velikim skupinama u krošnjama visokih stabala u blizini izvora hrane.

Zbog korištenja pesticida gačac ostaje bez hrane, a rušenjem stabala uz poljoprivredne površine ostaje i bez mjesta na kojem bi mogao saviti gnijezda. Kolonije gačaca preselile su u gradove i njihovu okolicu, gdje traže zaštitu od lova i uništavanja kolonija.

No, njihov društven način gniježđenja te buka i nered koji ga prate predstavljaju probleme stanovnicima gradova.

Status ugroženosti gačca se u posljednjih pet godina promijenio s „najmanje zabrinjavajuće“ na „gotovo ugroženu“ vrstu, upozorili su iz udruge Biom, naglasivši kako je nužno oblikovati gradski prostor kako bi se smanjili sukobi s građanima te raditi na osiguravanju i zaštiti mjesta za gniježđenje gačca podalje od ljudskih naselja.

Izbor za pticu godine prvi su put proveli ornitolozi i organizacije 2016., kada je titulu osvojila bregunica. Titulu su osvojili i čigre, s fokusom na crvenokljunu čigru i malu čigru, prepelica i zlatovrana. Sudjelovanje u izboru ptice godine prvi je put široj javnosti otvoreno 2021. kada je titulu osvojila lastavica, i nakon nje sova ušara i tetrijeb gluhan.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!