Kako na pet načina pokazati mački da je stvarno volite?

Daria Kulkova / Alamy / Alamy / Profimedia

Mačke imaju različite načine pokazivanja svoje naklonosti koju osjećaju prema nama.

Što je s nama? Kako učiniti da vaša znatiželjna mačka shvati da je ludo volimo?

Ako je istina da postoji beskonačno mnogo načina za davanje glasa osjećajima, postoji isto toliko mogućnosti da svojoj mački poručimo koliko je posebna, jedinstvena i nezamjenjiva, piše Novi list.

Evo nekoliko da joj kažete da je stvarno volite:

Pogledajte je i zatvorite oči

Na mačjem jeziku zatvaranje očiju znači puno povjerenje i spokoj. Životinja se osjeća sigurno do te mjere da “spusti pogled”, vjeruje vam znajući da neće riskirati kad vas ima pored sebe. To ukazuje na duboku ljubav što pokazuju i znanstvena istraživanja. Gledajući je i “škiljeći” savršen je način kako joj reći da i vi njoj vjerujete te da i ona zauzima posebno mjesto u vašem srcu.

Head buts

Na engleskom se zovu headbutting i označavaju pokrete koje mačka napravi približavanjem glave vašim prsima, vratu ili licu. Ovaj oblik komunikacije koriste mačke kako bi označile članove svoje kolonije/obitelji, ostavljajući svoj miris na njima. Otpuštanjem feromona iz svojih mirisnih žlijezda mačka stvara ili jača vašu vezu. Uzvratite joj istom mjerom čim vam priđe ponašajući se na isti način, ona će to svakako cijeniti.

Potezi na pravim mjestima

Mačke vole da ih vlasnici maze, ali kako ih ne bi živcirali, morate izbjegavati osjetljiva područja na kojima se životinje osjećaju ranjivo. Trbuh je najpoznatiji slučaj. Ako svojoj mački želite pokazati svu privrženost, ne dirajte joj trbuh, bokove, šape, pa čak ni rep, iako nekima ne smeta češkanje po dnu. Pomazite je ispod brade, između ušiju ili iza njih. Neke više vole čvrst dodir, neke nježniji.

Stvorite prostor za opuštanje

Koja je bolja prilika da svojoj mački kažete da je obožavate nego da joj date poklon? Ne brinite, nećete joj morati donositi nijednog mrtvog ljubimca kao što ona to radi s vama, a nećete morati ni trošiti lude svote. Prostor za odmor u kojem se vaša mačka može opustiti savršen je dar. Ali kako to učiniti jednostavno? Odaberite mirno mjesto u kući gdje mačka možda već provodi neko vrijeme. Zatim nabavite veliku kutiju (mačke su lude za njom) i stavite meku deku ili odjevni predmet s vašim mirisom. Možda ga nećete ni imati priliku odabrati jer će vaša mačka već ležati u boksu.

Posvetite joj vrijeme

Možda se čini trivijalnim, ali posvetiti vrijeme svojoj mački najbolja je stvar koju možete učiniti kako biste je usrećili. Igrati se s njom znači psihički je stimulirati i obogatiti joj dane, provesti poslijepodne zajedno dok radite na računalu ili čitate knjigu znači podijeliti neprocjenjive trenutke i, naravno, reći joj: Važna si mi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.