Tri iznenađujuće stvari koje niste znali o mačjem mozgu

Ljubimci 22. stu 202310:13 0 komentara
Pexels

Mačke su tajanstvena stvorenja, a čak i da hoćete, ponekad je nemoguće odgonetnuti što im se mota po glavi. No znanstvenici su to uspjeli.

Znanstvenici se u svojim istraživanjima često bave mačkama, jer su one vrlo zanimljiva bića zbog svoje tajanstvenosti i ponašanja.

No, kada je riječ o kognitivnim sposobnostima, puno je više studija posvećeno psima, a neka doista nevjerojatna otkrića o mačjem mozgu tek sada izlaze na vidjelo, prenosi City magazine.

Mnoge obećavajuće studije također su morale biti zaustavljene jer kada mačka odluči ne sudjelovati, to je to!

Ovo su 3 iznenađujuća otkrića.

Mačke nemaju dobro kratkoročno pamćenje

Istraživanje je pokazalo da mačke pamte i koriste određene informacije samo oko jedne minute.To znači da je to sve dokle seže njihovo kratkoročno pamćenje.

Znanstvenici su to dokazali tako što su mačkama pokazivali gdje se nalazi određena igračka i testirali koliko je vremena potrebno da mačka sazna tu informaciju. Već nakon desetak sekundi počinje im slabiti pamćenje. Ali zato mačke imaju mnogo bolje razvijeno dugoročno pamćenje.

Mačke razumiju geste

Činjenica je da je s mačkama teže komunicirati nego sa psima, no već i položaj mačjeg repa ili položaj spavanja govori puno o tome kako se mačka osjeća.

Neki su ipak otišli dalje i naučili komunicirati sa svojom mačkom – primjerice, uz pomoć sporog treptanja.

Istraživači su također otkrili da mačke razumiju ljudske geste pokazivanja i slijede ih.

To su dokazali ponudivši im dvije zdjele – prva je bila prazna, a druga puna (ali nije se vidjela hrana). Kad su treće strane pokazale mačkama obje zdjelice i trepnule prema zdjelici s hranom, mačke su nepogrešivo izabrale zdjelice pune hrane, samo na temelju ljudske geste.

Mačke imaju određeni koncept vremena

O ovoj temi nije provedeno mnogo istraživanja, no neka su pokazala da su mačke donekle svjesne vremena i mogu razlikovati duža od kraćih vremenskih razdoblja.

Mačji unutarnji sat (isto vrijedi i za psa) ne radi na isti način kao ljudski, ali je vrlo jasno kada im treba donijeti zdjelicu s hranom. Možda ste to osjetili s nedavnim pomicanjem sata, što osjećaju i životinje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!