Zašto kažemo da mačke imaju devet života?

Photo by Nathalie Jolie on Unsplash

Legenda da mačke imaju devet života stara je vjerojatno koliko i civilizacija i, uz male varijacije, prisutna u gotovo svim kulturama.

Tako u Njemačkoj, Grčkoj, Brazilu i u nekim zemljama španjolskog govornog područja kažu da mačke imaju sedam života, dok su u Turskoj i u arapskim zemljama izbrojali – šest.

Postoji i stara izreka koja objašnjava da mačka ima tri života da se igra, tri da skita i tri da ostane s vlasnikom, prenosi B92.

Devet mačjih života

O devet života pisao je i Shakespeare u “Romeu i Juliji”. Naravno, jasno je, nažalost, da mačka nema zaista devet života. Ipak, korijen ovog mita leži u činjenici da se mačka gotovo uvijek dočeka na noge i da je zahvaljujući fantastičnoj spretnosti, refleksima i elastičnosti sposobna izvući se iz većine neprilika u koje upadne, ali i izaći na kraj s, naizgled, daleko opasnijim protivnicima.

Zašto im je dodijeljeno (najčešće) baš devet života nije poznato.

Po nekima, korijeni mita leže u drevnom Egiptu. Drevni bog sunca Ra često je prikazivan kao mačka, a po legendi, on je iz svog tijela stvorio još osam vrhovnih bogova te je predstavljao devet života u jednom.

Po drugima, broj je možda stigao iz Kine, gdje se devet smatra sretnim brojem.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Komentari (0)

Prikaži sve komentare