Znanstvenici otkrili ključnu stvar koja će pomoći zdravlju vašeg psa

Ljubimci 09. sij 202411:45 0 komentara
Pexels

Puštanje vašeg psa da 'trči s čoporom' moglo bi biti ključno za održavanje dobrog zdravlja tijekom njihova životnog vijeka – otkriva golema nova studija – s dobrobitima pet puta vidljivijim od onih iz drugih ispitanih aspekata života pasa.

Studija je najveća te vrste do sada; tim iz više američkih institucija upotrijebio je podatke o 21 410 pasa različitih pasmina i mješanaca kako bi napravio sliku o tome što je dobro, a što nije za te pse.

Nakon kontrole faktora kao što su dob i težina, istraživači su otkrili da je društveno druženje sa psima, kao i ljudima, povezano s najvećim poboljšanjem zdravlja životinja.

“Ovo doista pokazuje da, poput mnogih društvenih životinja – uključujući ljude – imati više društvenih suputnika može biti jako važno za zdravlje psa”, kaže biologinja Bri McCoy sa Sveučilišta Arizona State.

Za usporedbu, ono što istraživači opisuju kao “financijske nevolje i nevolje u kućanstvu” (uključujući razine prihoda) bilo je povezano s lošijim zdravljem i lošijom pokretljivošću pasa, iako značaj nije bio ni blizu toliko velik kao što je bio s druženjem, prenosi Science Alert.

Tim je također otkrio da je više djece u domu povezano s negativnim utjecajem na zdravlje pasa kućnih ljubimaca, možda zato što više vremena provedenog u brizi za djecu znači manje vremena sa životinjskim društvom.

Osim toga, psima u kućanstvima s višim prihodima vjerojatnije je da će im se dijagnosticirati više bolesti. Ovo bi se moglo činiti iznenađujućim, ali istraživači kažu da je to vjerojatno zato što što je više novca u blizini, to je bolji pristup medicinskoj skrbi, što omogućuje dijagnosticiranje stanja.

Vrijedno je imati na umu da se ova analiza oslanjala na izvješća vlasnika pasa, pa su neke netočnosti i pristranosti za očekivati. Podaci su dovoljno rigorozni da pokažu odnos između dva čimbenika – a ne da jedan čimbenik (poput društvenog druženja) izravno utječe na drugi (poput zdravlja).

Međutim, ovdje ima dovoljno podataka koji ukazuju na važnost stabilnog doma i društvenog načina života za dobrobit pasa kućnih ljubimaca.

Količina brige i pažnje koju poklanjamo našim psima ljubimcima, plus njihov relativno kratak životni vijek, čini ih posebno zanimljivima za istraživače koji proučavaju kako društvo i okoliš utječu na zdravlje i preživljavanje kako životinje stare.

Anketa na kojoj se istraživanje temeljilo obuhvatila je sve vrste čimbenika, uključujući prehranu i aktivnost, ali druženje je bilo očiti pobjednik za jačanje zdravlja.

“U budućim istraživanjima promotrit ćemo elektroničku veterinarsku medicinsku evidenciju, molekularne i imunološke mjere te fizičke testove kod kuće kako bismo dobili preciznije mjere zdravlja i slabosti psa za pratnju”, kaže psiholog Noah Snyder-Mackler sa Sveučilišta Arizona State.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!