Misterij riješen: Evo što djeca nasljeđuju od baka i djedova, a što od roditelja!

Lifestyle 15. svi 202413:32 0 komentara
Unsplash/RDNE Stock project/Ilustracija

Koliko ste puta čuli, možda čak i za vlastito dijete, da je "ista baka" ili "djed"? Vjerojatno ste se barem jednom zapitali što djeca, u genetskom smislu, od koga nasljeđuju.

Ako uzmemo u obzir da svaka osoba ima dva biološka roditelja, te dva para baka i djedova, to znači da svatko od nas zapravo ima neke gene od svojih baka i djedova, ali ne u istoj mjeri, prenosi Yu Mama.

Kad su roditelji u pitanju, svako dijete dobije točno pola genoma od oca, a pola od majke, no poznato je da na primjer spol djeteta ovisi o genima oca, kao i da njegovi geni imaju veći utjecaj na inteligenciju, sklonost psihičkim problemima, visinu . S druge strane, majčini geni uvelike određuju hoće li dijete biti pretilo, kakve će imati obrasce spavati i kako će stariti.

Normalno je da čovjek ima 23 para kromosoma, od kojih su 22 para autosomni kromosomi i jedan par spolni. No dok su majčini i očevi geni jednako raspoređeni kod djeteta, za svaki kromosom koji naslijedi od jednog roditelja, ono ima 50 posto šanse da dobije kopiju od svog djeda i 50 posto šanse da dobije kopiju od svoje bake. To znači da dijete ne nasljeđuje kromosome samo od jednog ili drugog djeda i bake, pa je sasvim sigurno da ima različit udio gena od dva djeda i bake.

Geni se kopiraju u segmentima, tako da križanje gena blizu kraja kromosoma rezultira time da dijete naslijedi mali segment od jednog bake i djeda, a veliki segment od drugog para baka i djedova. Dakle, različite stvari utječu na to koliko će djetetovih gena naslijediti od majčinih, a koliko od očevih roditelja, a jedino što je sigurno je da udio gena od bake i djeda po majci mora biti 50 posto i isto toliko od djeda i bake po majci.

Drugim riječima, ako dijete ima više od 25 posto gena bake po majci, onda mora imati manje od 25 posto gena djeda po majci, prenosi krstarica.com.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!