Nije samo šećer: Dodavanje ove namirnice vašim obrocima također može dovesti do dijabetesa

Magazin 02. stu 202322:58 1 komentar
Unsplash/Becca Tapert

Mnogi ljudi imaju naviku dosoliti svoja jela, čak i ako su posoljena tijekom pripreme. Česta upotreba kuhinjske soli može učiniti vašu hranu ukusnijom, ali štetiti vašem zdravlju, uključujući i veći rizik od dijabetesa tipa 2.

Nova studija Sveučilišta Tulane otkrila je da je česta upotreba dodane soli povezana s dijabetesom tipa 2. Studija je također otkrila vezu između česte konzumacije soli i većeg BMI-a i omjera struka i bokova.

1. Istraživanje o soli i dijabetesu

Studija je ispitala više od 400.000 odraslih osoba u Velikoj Britaniji o njihovoj konzumaciji soli. Sudionici su bili podijeljeni u pet kategorija – oni koji “nikad”, “rijetko”, “ponekad”, “obično” ili “uvijek” dosoljuju svoja jela. Nalazi studije objavljeni su u časopisu Mayo Clinic Proceedings.

2. Evo koliko soli može povećati rizik od dijabetesa

Tijekom otprilike 12 godina praćenja, istraživači su pronašli više od 13.000 slučajeva dijabetesa tipa 2 među sudionicima. Prema nalazima, u usporedbi s onima koji su sami izjavili da nikad ili rijetko koriste sol, ljudi koji ponekad, obično ili uvijek dodaju sol svojoj hrani imali su 13%, 20%, odnosno 39% veći rizik od razvoja tipa 2. dijabetesa, piše E Times.

3. Kako sol može povećati rizik od dijabetesa?​

Još uvijek nije jasno kako dodavanje soli može dovesti do dijabetesa tipa 2. Prema istraživačima, dodavanje soli moglo bi potaknuti ljude da jedu veće porcije hrane. To bi moglo povećati njihove izglede za razvoj pretilosti i upale, povećavajući rizik od dijabetesa.

4. Savjeti za smanjenje unosa soli​

Ako koristite sol za poboljšanje okusa svoje hrane, možete odabrati alternative poput začinskog bilja i limunovog soka umjesto soli ili začina bogatih natrijem poput soja umaka. Ova jednostavna promjena mogla bi imati ogroman pozitivan učinak na vaše zdravlje.

5. Hrana s visokim udjelom natrija koju treba izbjegavati

Postoji nekoliko prerađenih namirnica koje konzumiramo svakodnevno, a koje su pune soli, a toga nismo svjesni. To uključuje brzu hranu poput pizze, kruha, peciva, keksa te konzerviranih jela. Također, odaberite svježu ili smrznutu perad, ribu i nemasne komade mesa; umjesto mariniranih, konzerviranih, dimljenih ili suhomesnatih, kao što su slanina, salama i drugi naresci, koji mogu sadržavati veće količine natrija. Začini poput preljeva za salatu, kečapa, umaka za roštilj i ljutog umaka obično se rade s dodatkom natrija. Konzumirajte ih povremeno i u ograničenim količinama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare