Sloveniji prijete poplave, ljudima se nudi smještaj, val obilne kiše stiže i u Hrvatsku

N1

Zapadna Slovenija je pod crvenim upozorenjem. Tamo se, naime, očekuje obilna oborina zbog čega se očekuju novi porasti vodostaja rijeka. Večeras i noćas se očekuje nagli porast razina rijeka, najprije na sjeverozapadu, kasnije i drugdje po Sloveniji.

Slovenska Agencija za okoliš kao i Civilna zaštita mole građane zapadnih dijelova Slovenije da pronađu smještaj kod rodbine i prijatelja, ukoliko sumnjaju u vlastitu sigurnost. Također im se nude smještaji u školama.

Na vrijeme i u Sloveniji i u Hrvatskoj utjecat će vrlo duboka ciklona nad Velikom Britanijom.

I u Hrvatskoj se idućih dana očekuju potencijalno opasne vremenske prilike. Već je na snazi cijeli niz upozorenja putem sustava Meteoalarm Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Na visokom je stupnju upozorenje na olujan vjetar, već danas tijekom večeri, a očekuje se i obilna oborina na riječkom području kao i u gospićkoj regiji.

Obilna oborina podignut će ponovno vodostaje rijeka, na što će utjecati i priljev iz susjednih zemalja. Trenutačno su na dvije postaje na Savi na snazi redovne mjere obrane od poplava, na Dubrovčaku i Ustavi prevlaka. Posebno zabrinjava to što u Hrvatsku stižu dva vala obilne oborine, prvi već noćas, drugi u nedjelju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok. 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare