Nova studija: Indijska tektonska ploča bi se mogla podijeliti na dva dijela, baš poput Afrike

Magazin 17. sij 202415:12 0 komentara
Shutterstock

Prema novom istraživanju, indijska tektonska ploča mogla bi se razdvojiti na dva dijela. Umjesto vertikalnog pucanja, poput istočne Afrike, kako bi stvorila novi mikrokontinent, Indija bi se mogla početi horizontalno razdvajati dok se kreće prema Euroaziji, formirajući dva sloja, svaki debljine oko 100 kilometara, tvrdi nova studija.

Himalaja čini najmoćniji planinski lanac na svijetu, ali njena prepoznatljiva značajka je Tibetanska visoravan.

Svi se slažu da su obje značajke rezultat kretanja Indije prema sjeveru brzinom od 1-2 milimetra godišnje, pritom se sudarajući s Euroazijom. Tijekom 60 milijuna godina, takav spor pokret može uzrokovati stvaranje planina ogromne visine. Međutim, izvan toga, postoji mnogo rasprava.

Jedna teorija sugerira da je indijska ploča previše plutajuća da bi potonula, uzrokujući njezino klizanje ispod euroazijske ploče i stvarajući izbočinu koja je Tibet. Druga teorija sugerira da se indijska ploča savija, poput komada papira, pri čemu je Tibet nastao kao izbočina.

Međutim, na konferenciji Američkog geofizičkog saveza u prosincu, predstavljena je treća opcija.

Prema ovoj perspektivi, indijska ploča “delaminira”. Ako bi kontinenti imali živčane stanice, ovo bi bilo jednako bolno kao što zvuči, pri čemu se gornji dio ljušti kako bi podržao Tibet, dok gustoća donjeg dijela tone. Zagovornici tvrde da je gornji plutajući dio dovoljno debeo da objasni ogromnu nadmorsku visinu Tibeta. U međuvremenu, donji dio se ponaša na način koji je poznat iz situacija gdje se oceanske ploče podvlače ispod kontinentalnih ploča, kao što je slučaj gdje se Južna Amerika susreće s Pacifikom.

“Izvor helija kao jedan pokazatelj”

“Nismo znali da se kontinenti mogu ponašati na ovaj način, a to je, za znanost o čvrstoj Zemlji, prilično temeljno”, rekao je profesor Douwe van Hinsbergen sa Sveučilišta Utrecht za Science Magazine.

Nije praktično bušiti do dubine od 100 kilometara kako bi provjerili ovu ideju, stoga su zaključci izvučeni iz pojedinačno nepotpunih nagovještaja. Oni koji zagovaraju ideju crpe svoje dokaze iz helija koji izbija kroz tibetske izvore, piše IFLScience.

Helij je rijedak na Zemlji, ali helij-3 je još rjeđi – to je jedan od razloga zbog kojeg ljudi predlažu iskorištavanje Mjeseca za njega. S druge strane, neki radioaktivni procesi stvaraju novi helij-4. Stoga visoke koncentracije helija-3 ukazuju na izvor.

Mjerenjem omjera izotopa helija na 200 tibetanskih izvora, Simon Klemperer sa Sveučilišta Stanford i ko-autori pronašli su uzorak koji ukazuje da je manta dovoljno blizu površine sjevernog Tibeta da helij-3 može pobjeći. Dalje na jugu, istjecanje plina (većinom je helij-4), dovodi tim do zaključka da se ploča tamo još nije razdvojila i tvori barijeru koju helij ne može prijeći. Izuzetak je područje u blizini Butana. Ondje, prema njihovom mišljenju, manta je prodrla kroz koru, stvarajući anomalni signal.

Tektonske ploče poput slojevite torte

Kako prenosi IFLScience, zaključci su potkrepljeni i uzorcima potresa u regiji, sugerirajući da intruzija dolazi s istočne strane visoravni.

Ideja je izvediva s obzirom na to da znamo da su tektonske ploče strukturirane poput slojevite torte. Kuhari stavljaju gušći sloj torte na dno kako ne bi zgnječila biskvit svojom težinom. Planet nema takav način razmišljanja, ali ipak je donji dio ploča oblikovan od stvrdnute stijene mantla, koja je gušća od dijela koji podržava.

Računalni modeli sugeriraju da nešto može odvojiti ova dva dijela. “Ovo je prvi put da su dijelovi uhvaćeni u činu u silazećoj ploči”, rekao je van Hinsbergen za Science Magazine.

Autori sumnjaju da je proces olakšan oblikom indijske ploče, koja je deblja na svojoj sjevernoj točki i tanja sa strane.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!