Pet najčešćih mitova o štitnjači

Magazin 01. pro 202306:38 0 komentara
Unsplash/Emi

Štitnjača, mala žlijezda smještena u vratu, ima ogroman utjecaj na naše tijelo i igra veliku ulogu u održavanju zdravlja. No, često je zanemarena sve dok se ne pojave vidljivi simptomi.

U nastavku Ordinacija.hr donosi zašto je ova žlijezda toliko bitna, koji su najčešći mitovi o štitnjači te kako redoviti pregledi mogu biti ključni za očuvanje zdravlja i prevenciju ozbiljnih stanja.

Žlijezda od pet centimetara koja proizvodi hormone

Štitnjača je endokrina žlijezda smještena u prednjem dijelu vrata, ispod Adamove jabučice i uz dušnik. Iako je relativno mala, oko pet centimetara, igra ključnu ulogu u regulaciji tjelesnih funkcija. Proizvodi hormone, poput trijodtironina (T3) i tiroksina (T4), koji kontroliraju metabolizam, rast i razvoj tijela.

Ti hormoni su od suštinskog značaja za pravilno funkcioniranje gotovo svih organa, utječući na srčanu aktivnost, tjelesnu temperaturu, energiju i raspoloženje. Štitnjača također regulira koliko brzo ili sporo tijelo koristi energiju iz hrane, utječući na težinu i razinu energije. Jod, esencijalni mineral, ključan je sastojak hormona štitnjače, a nedostatak joda može dovesti do problema u njezinom funkcioniranju.

Ultrazvuk štitnjače je pregled od iznimne važnosti jer omogućuje detaljan prikaz štitnjače pa onda i otkrivanje čvorova ili promjena. Također, ultrazvukom se diferenciraju benigni i maligni čvorovi, prate promjene i nema izlaganja ionizirajućem zračenju, što ga čini sigurnim za ponovljene preglede. Ultrazvuk štitnjače pomaže i pri vođenju terapije što je izuzetno korisno u upravljanju liječenja i prilagodbi terapije prema individualnim potrebama.

Jedan od najvažnijih aspekata ultrazvuka je rana detekcija problema sa štitnjačom. Otkrivanje nepravilnosti u ranoj fazi omogućuje promptno djelovanje i liječenje, što može značajno poboljšati ishod.

Najčešći mitovi o štitnjači

Razumijevanje istinitih činjenica o štitnjači ključno je za očuvanje zdravlja. U slučaju sumnje ili bilo kakvih simptoma, uvijek je preporučljivo konzultirati se s kvalificiranim zdravstvenim stručnjakom radi precizne dijagnoze i odgovarajućeg liječenja. Postoje sve manje zablude kada govorimo o važnosti preventivnih pregleda, no mitove i dalje treba razbijati.

Najčešća pogreška koju specijalisti čuju je “ako nemate simptome, vaša štitnjača je u redu”. Istina je da štitnjača može imati problema čak i ako ne postoje vidljivi simptomi. Brojne bolesti štitnjače, poput Hashimotovog ili Gravesovog oboljenja, mogu napredovati bez primjetnih simptoma u početnim fazama.

Drugi mit je “svi čvorovi na štitnjači su opasni”. Većina čvorova na štitnjači su benigni. Tek manji postotak čvorova može biti kancerogen. Ipak, važno je redovito ih pratiti i, ako se primijeti promjena, posavjetovati se s liječnikom.

Treća pogreška koja se sve češće pojavljuje u medijima je da štitnjača utječe samo na težinu. Štitnjača kontrolira metabolizam, ali njeni poremećaji mogu imati utjecaj na cijelo tijelo, uključujući raspoloženje, energiju, pa čak i srčanu funkciju. Velik broj pacijenata misli da muškarci nemaju problema sa štitnjačom. Dok je istina da su žene sklonije oboljenjima štitnjače, muškarci također mogu imati problema s ovom žlijezdom. Stoga, i muškarci trebaju redovite preglede.

I zadnji mit koji pacijente često obeshrabruje da redovito idu na preventivne preglede je “jednom kad počnete s lijekovima za štitnjaču, morat ćete ih uzimati cijeli život”. To nije uvijek slučaj. Različiti uzroci problema s štitnjačom zahtijevaju različite terapije. Ponekad se problemi mogu riješiti ili se mogu postići poboljšanja promjenama u načinu života.

Ultrazvuk štitnjače je ključan za preciznu dijagnostiku i praćenje stanja ove žlijezde, a redoviti pregledi rano otkrivaju potencijalne probleme.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!