Kraljica Elizabeta danas obilježava 95. rođendan, prvi put bez supruga

Showbiz 21. tra 202109:45
Kirsty Wigglesworth / POOL / AFP, Ilustracija

Britanska kraljica Elizabeta II. danas obilježava 95. rođendan, no ove godine prvi put bez supruga, princa Philipa koji je preminuo 9. travnja i drugu godinu zaredom bez tradicionalne vojne parade, koja se neće održati zbog pandemije.

Razumljivo je da britanska kraljica ne planira javno obilježiti rođendan u srijedu jer je prvi u posljednje 73 godine bez njezina supruga, princa Philipa, rekli su za dpa izvori bliski kraljevskoj obitelji.

Ipak, kraljica će rođendan obilježiti u krugu malog broja članova svoje obitelji s obzirom na to da dvotjedno razdoblje žalosti za Philipom traje do 23. travnja. Najavljeno je da neće biti ni tradicionalnog portreta članova kraljevske obitelji.

Glasnogovornik britanskog ministarstva obrane potvrdio je da ni ove godine, kao ni prošle, neće biti počasne paljbe iz londonskoga Hyde Parka niti s londonskog Towera, kao ni lipanjske proslave rođendana poznate kao Trooping the Colour (Pozdrav bojama), ceremonije u kojoj tradicionalno sudjeluju pukovi britanske vojske i vojske Commonwealtha.

Premda kraljica idućih tjedana neće obavljati uobičajene kraljevske dužnosti, radit će ‘od kuće’, što znači da će osobno odgovarati na poruke svjetskih čelnika koji su joj uputili izraze sućuti zbog suprugove smrti.

Glasnogovornik princa Harryja odbio je novinarima kazati je li princ ostao u Engleskoj da bi prisustvovao obilježavanju kraljičina rođendana, no neki britanski mediji pišu da je Harry upravo zbog toga produljio boravak u Velikoj Britaniji.

Princ Philip, vojvoda od Edinburgha, pokopan je u subotu, a umro je 9. travnja.