Evo kako prepoznati da je poziv koji ste primili zapravo – prevara

Tehnologija 03. kol 202314:39 0 komentara
ronstik / Alamy / Alamy / Profimedia / ilustracija

Dobili ste poziv i osoba s druge strane vam se predstavila kao radnik u nekoj državnoj instituciji. Kako znati je li to doista istina ili je u pitanju prevara?

Avast otkriva nekoliko savjeta koji vam mogu biti od koristi u ovakvim situacijama.

Najprije provjerite broj pozivatelja. Ako vam osoba kaže da radi za određenu državnu isntituciju, na internetu možete bez poteškoća provjeriti odgovara li broj s kojeg ste primili poziv onim brojevima koji su navedeni na službenoj stranici institucije.

Pri tome, dobro provjerite URL web stranice. Prevaranti znaju kreirati lažne internetske stranice kako bi prevara bila uvjerljivija, ali ih može odati URL.

Nadalje, kada pronađete službeni broj institucije, pozovite ih i objasnite im da ste primili poziv od osobe koja se predstavlja kao njihov zaposlenik. Ako su vas doista trebali, objasnit će vam o čemu je riječ. No, ako ne znaju što je u pitanju i zašto se primili takav poziv, velika je šansa da je u pitanju bila prevara pa budite oprezni.

Nemojte otkrivati nikakve osobne informacije. Neki podaci koje nikada ne biste trebali otkriti putem poziva, osobito ako niste sasvim sigurni je li u pitanju prevara, uključuju vaš datum rođenja, adresu stanovanja, pružetalje internetskih usluga.

Još jedna stvar koja bi vam trebala biti alarm jest ako vas putem poziva traže da izvršite plaćanje. Ne šaljite novac dok niste u potpunosti sigurni za što plaćate i kome novac uplaćujete.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!