Facebook i Instragram uvode ograničenja za tinejdžere

Tehnologija 10. sij 202409:19 0 komentara
Edward George / Alamy / Alamy / Profimedia

Tvrtka Meta priopćila je da počinje s primjenom novih ograničenja pristupa određenim sadržajima za adolescente na Facebooku i Instagramu, kako bi promovirala "sigurnu i odgovornu" upotrebu.

Grupa Menlo Park (Kalifornija) će sada postaviti sve profile adolescenata u strožu konfiguraciju, što „otežava dolazak u kontakt sa potencijalno osjetljivim sadržajem“.

Mjera se odnosi na račune identificirane da pripadaju tinejdžeru čija je starost između 13 godina (minimalna dob potrebna za registraciju) i 15 godina (18 godina u određenim zemljama).

Ta konfiguracija također ograničava pristup za druge korisnike listi „prijatelja“, kao i mogućnost komentiranja postavljenih poruka.

Pretraga određenih riječi kao su „samoozljeđivanje“, „samoubojstvo“, „poremećaji u prehrani“ ili „bulimija“, neće dati nikakve rezultate za adolescente.

Umjesto toga, korisniku će biti prikazana poruka o prevenciji koja predlaže da kontaktira profesionalca, prijatelja ili da konzultira listu savjeta koji će mu vjerojatno pomoći, navodi se u poruci objavljenoj na web stranici Meta.

Međutim, to neće spriječiti tinejdžera da razgovara o svojim mogućim problemima ili poteškoćama na Instagramu ili Facebooku s nekim od svojih kontakata.

Meta je posljednjih godina redovno kritizirana zbog profila mladih korisnika na Facebooku i Instagramu.

Nakon što je najavila pokretanje Instagrama posvećenog mladima do 13 godina, Meta je konačno odlučila odustati od njega, u jesen 2021.

Krajem listopada, 41 američka savezna država podnijela je tužbu američkom građanskom pravosuđu protiv Mete, optužujući Facebook i Instagram da nanose štetu „mentalnom i fizičkom zdravlju mladih“.

Meta je tada priopćila da je već uvela niz alata za poboljšanu zaštitu mladih korisnika na svojim platformama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!