Potez jedne od najvećih kompanija na svijetu naštetit će ruskoj industriji

Tehnologija 27. ožu 202422:35 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Microsoft će ograničiti pristup za svojih 50 cloud usluga u Rusiji, objavili su predstavnici ruske tvrtke Softline pozivajući se na službene izvore iz američke kompanije.

Sreća u nesreći je što Microsoft ne planira onemogućiti pojedinačne proizvode. Naime, ograničenja su povezana s 12. paketom sankcija Europske unije protiv Rusije od 19. prosinca 2023. Konkretno, ograničena je isporuka softvera za poslovnu analitiku i drugih srodnih proizvoda Rusiji. Slučajno ili ne, Microsoft je u siječnju obznanio da je bio žrtva napada ruskih hakera.

Iako su određene sankcije već postojale, ovaj put u Microsoftu tvrde da “idu do kraja” i ukidaju cloud usluge do kraja ožujka. Također, navodi Softline, zbog ograničene funkcionalnosti, blokada će imati utjecaj dalje od tih cloud usluga. Primjerice, na lokalni softver, za koji će licencni ključevi biti deaktivirani.

Ovo znači da ruske kompanije ostaju bez brojnih korporativnih aplikacija, aplikacija za razvoj u poslovanju, interaktivnih alata, kao i onih za analitiku od presudne važnosti za poslovanje.

Veliku udarac je i činjenica da će biti ograničen pristup okruženju za razvoj programa Visual Studio, kao i Visual C++ te Visual Studio Codeu, prenosi TASS.

Bit će blokiran i pristup za Excel, Microsoft 365, Microsoft Teams, OneDrive pohrani, Azure cloud platformi, skupu rješenja – Azure Stack, Azure DevOps Server, Azure HPC, Azure Private 5G Core i Azure Stack HCI. Isto će vrijediti i za izdavački sustav Publisher. Suspendirat će se i softver koji je na ovaj ili onaj način povezan s bazama podataka, kao Access DBMS i SQL Server, Microsoft Data Access Components…

Microsoft će ograničiti Rusima pristup LinkedInu i svim povezanim uslugama koje ga se tiču, kao LinkedIn Sales Navigator. Bit će ograničen i Windows Media Player, AI asistent Copilot, Commerce Server…

Američka kompanija je prvotno namjeravala 20. ožujka obustaviti pristup proizvodima u cloudu, kao i podacima, ali je Andrej Blagorazumov, potpredsjednik Softlinea, uspio ispregovarati da se to ne učini prije kraja ožujka. Nažalost po Ruse, Google i Amazon su povukli usluge bez odgode, odmah s početkom agresije na Ukrajinu.

Ostaje za vidjeti hoće li domaća rješenja uspjeti nadomjestiti odlazak američkih tehnoloških divova iz Rusije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!